May intenţionează să lanseze procesul de divorţ faţă de UE până la sfârşitul lui martie, prin invocarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, şi să declanşeze astfel un proces de negociere în următorii doi ani.
Ea trebuie să ţină cont de hotărârea Curţii Supreme, care urmează să se pronunţe asupra necesităţii de a consulta sau nu Parlamentul înainte să declanşeze Brexitul, decizia urmând să fie anunțat până la sfârșitul acestei luni. luat.
Presiuni se exercită de mai multe luni asupra premierului pentru ca să-şi dezvăluie strategia cu privire la negocieri, care vor defini viitoarea relaţie între Regatul Unit şi Uniunea Europeană.
În discursul de marţi, May va îndemna Regatul să rămână unit şi să susţină Brexitul. În plus, ea va pleda pentru oprirea ”insultelor” şi ranchiunei între cei care susţin şi cei care se opun Brexitului, au anunţat serviciile ei de la Downing Street.
Potrivit presei britanice, May va prezenta, însă, un Brexit dur – o retragere de pe piaţa unică, din uniunea vamală şi din Curtea Europeană de Justiţie, cu scopul de a prelua controlul asupra imigraţiei din state UE.
The Sunday Times, care citează aceste trei puncte, scrie că May va anunţa că vrea un ”Brexit dur şi cu respectarea regulilor”.
The Sun titrează despre ”Tripla undă de şoc a lui May cu privire la Brexit” şi scrie că premierul va ”arăta că este serioasă anunţând o ieşire prin trei lovituri aplicate UE”.
The Sunday Telegraph citează o sursă guvernamentală care afirmă că ”oamenii vor afla că atunci când ea a spus că ‘Brexitul înseamnă Brexit’ chiar credea acest lucru”.
Downing Street s-a limitat să spună că, în acest discurs, premierul va îndemna ţara să ”lase deoparte vechile disensiuni şi să se unească pentru a face din Brexit un succes”.
Pe 23 iunie 2016, aproape 52% dintre britanicii care au votat în cadrul consultării populare au ales ieșirea din Uniunea Europeană. Marea Britanie nu a declanșat încă procedura privind părăsirea blocului comunitar, care va avea loc la sfârșitul lunii martie 2017.