Premierul britanic Theresa May se confruntă cu tot mai multe voci care îi cer demisia, în condiţiile în care devine mai clar pe zi ce trece că documentul pe care îl va prezenta în Camera Comunelor, la începutul lunii iunie, referitor la Brexit nu are şanse de a obţine sprijinul parlamentar, notează BBC.

Mai mulţi miniştri din cabinetul său au declarat, pentru sursa citată, că aceasta nu îşi poate păstra funcţia. Editorul politic de la BBC afirmă că premierul „mai are 36 de ore”.

Theresa May va rămâne prim-ministru pe perioada procesului în două etape prin care va fi desemnat succesorul său la conducerea Partidului Conservator, scrie The Times.

Ultimii doi candidaţi care vor rămâne în cursă se vor confrunta într-un vot final al celor 125.000 de membri ai Partidului Conservator.

Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici.

Unii membri ai cabinetului au declarat că Theresa May nu poate rămâne la conducerea executivului, în timp ce alţii au insistat că ea trebuie să-şi prezinte planul în parlament. Şefa executivului le-a declarat parlamentarilor britanici că este nevoie de ”compromis din toate părţile”.

Cu toate acestea, mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Cel mai recent caz este cel al ministrul britanic pentru Relaţia cu Parlamentul Andrea Leadsom, care şi-a anunţat miercuri demisia, afirmând că nu mai crede că guvernul poate să pună în practică rezultatul referendumului din iunie 2016 în favoarea Brexitului.

În schimb, Theresa May l-a demis pe ministrul britanic al Apărării, din cauza implicării acestuia în scurgeri de informaţii privind Huawei.

Marţi, Theresa May a anunţat că va include în proiectul de lege pentru retragerea din Uniunea Europeană cerinţa ca parlamentarii să voteze asupra organizării unui nou referendum pe tema Brexit.

Totodată, ea a dat asigurări că Regatul Unit nu va ieşi din UE dacă acordul în acest sens nu întruneşte sprijinul politic al tuturor partidelor parlamentare. Theresa May compară Brexitul cu Champions League și promite ”o revenire în stilul Liverpool”.

Premierul a promis să stabilească un calendar pentru desemnarea unui nou lider după ce membrii Camerei Comunelor vor supune la vot noul său plan privind Brexitul, în săptămâna care începe cu 3 iunie.

Totuşi, unii parlamentari conservatori vor din nou să schimbe regulile partidului lor, astfel că fac demersuri pentru a o înlătura din funcţie pe Theresa May până la votul parlamentar de la începutul lui iunie, adaugă BBC.

Marea Britanie va participa la alegerile europarlamentare, după ce negocierile dintre Theresa May și laburiști au ajuns într-un impas. Potrivit unui sondaj al YouGov, publicat miercuri, Partidul Conservator al Theresei May ar urma să obţină, la alegerile europene de joi, un dureros loc cinci (7%), cu nu mai puţin de 30 de puncte în spatele Partidului Brexit al lui Nigel Farage, dat în frunte, în faţa liberal-democraţilor (19%), a Partidului Laburist (13%) şi a Verzilor (12%).

FOTO: EPA


Citește și:

Theresa May îi cere din nou sprijin lui Corbyn după ce spune că a făcut un compromis acceptând posibilitatea unui nou referendum

BREXIT | Theresa May şi Angela Merkel au convenit asupra importanţei unei retrageri „ordonate” din UE

Theresa May anunță că va demisiona înainte să înceapă următoarea rundă de negocieri pentru Brexit


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News