UPDATE 15:00: Uniunea Europeană ar vrea ca termenul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană să fie 23 mai și nu 30 iunie, așa cum a cerut Theresa May în scrisoarea trimisă miercuri.
După ce Donald Tusk a confirmat primirea scrisorii de la Londra, surse din cadrul Comisiei Europene au declarat pentru Reuters că liderii Uniunii Europene vor stabili la summitul Consiliului European dacă vor accepta producerea Brexit până pe 23 mai sau o perioadă mai lungă, de cel puțin un an.
Într-un document citat de BBC, Comisia spune: „Orice extindere oferită Regatului Unit ar trebui fie să dureze fie până la 23 mai 2019, fie să fie mult mai lungă și asta înseamnă participarea la alegerile europene. Aceasta este singura modalitate de a proteja funcționarea instituțiilor UE și capacitatea acestora de a lua decizii”.
UPDATE 14:40: ”I-am scris în această dimineaţă preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a-l informa că Regatul Unit doreşte o extindere a Articolului 50 (din Tratatul de la Lisabona, n.red.) până la 30 iunie”, a declarat Theresa May.
Un oficial european a confirmat, pentru Reuters, că Donald Tusk a primit o scrisoare oficială prin care premierul britanic solicită o amânare a Brexit-ului.
Premierul le-a declarat, miercuri, deputaților britanici că vrea „să amâne Brexiult mai târziu de 30 iunie”. Ea a spus că vrea să evite ca Marea Britanie să participe la alegerile europene.
În scrisoarea adresată lui Tusk, premierul scrie că a vrut să organizeze săptămâna aceasta un nou vot privind acordul de retragere săptămâna aceasta, dar a fost împiedicat să facă acest lucru de către președintele Camerei Comunelor, John Bercow.
Ea spune că rămâne fermă în privința prezentării acordului în Parlament și cere astfel prelungirea activării articolului 50, procesul juridic care scoate Marea Britanie din UE, până la 30 iunie.
Nu există nicio mențiune în scrisoare cu privire la o întârziere mai lungă, așa cum se așteptau unii, scrie BBC News.
May le-a mai spus parlamentarilor că: „Ideea ca, la trei ani după ce au votat pentru ieșirea din UE, cetățenilor acestei ceri să li se ceară să participe la alegerile europarlamentare este, cred, inacceptabilă”.
„Numărul 10 (Downing Street, reşedinţa premierului) a indicat că scrisoarea de amânare a premierului va fi trimisă mâine”, a scris marţi seara pe Twitter editorul politic al BBC News, Laura Kuenssberg.
Scrisoarea vine după ce săptămâna trecută, marți, deputații au respins acordul de retragere al Theresei May pentru a doua oară cu 149 de voturi.
Miercuri, au votat împotriva părăsirii Uniunii Europene fără acord.
Apoi, joi, Parlamentul a votat pentru a solicita extinderea articolului 50 – mecanismul juridic prin care Regatul Unit urmează să părăsească UE.
Președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, a declarat că liderii UE sunt deschiși unei prelungiri mai lungi, „dacă Marea Britanie consideră că este necesar să-și regândească strategia privind Brexit”.
Cele 27 de state membre UE urmează să își dea acordul pentru prelungirea termenului de ieșire în cadrul unei întâlniri care va avea loc la Bruxelles pe 20 martie.
Dacă parlamentarii britanici aprobă acordul propus de May înainte de summitul de la Bruxelles, ea ar putea cere UE ca amânarea Brexitului să se facă până pe 30 iunie. În caz contrar, întârzierea ar putea fi mult mai mare, și astfel, Regatul Unit va trebui să participe la alegerile europarlamentare din mai.