Citește și:
- Brexit | Theresa May sugerează că libera circulație ar putea fi extinsă după ieșirea țării din UE
- Brexit | Planul UE privind negocierile cu Marea Britanie pentru ieșirea țării din blocul comunitar
UPDATE 17.45:Premierul britanic Theresa May a povestit marţi, într-un interviu pentru ITV, că a luat decizia de a organiza alegeri anticipate, pentru a-şi consolida poziţia în negocierile pentru Brexit, în timp ce se plimba în vacanţa prin Ţara Galilor.
„Înainte de Paşti, am petrecut câteva zile plimbându-mă pe jos în Ţara Galilor împreună cu soţul meu şi m-am gândit mult la acest lucru şi am ajuns la decizia că, pentru a oferi stabilitate şi certitudine pentru viitor, acesta este modul în care trebuie procedat, să avem alegeri”, a spus Theresa May.
UPDATE 15.30: Downing Street a ținut să dea asigurări ca programul discuțiilor privind Brexit nu va fi afectat de convocarea de alegeri anticipate.
Astfel, potrivit Reuters, miniştrii din Cabinetul britanic vor rămâne în funcţie cel puţin până la formarea unui nou Guvern, în funcţie de rezultatul alegerilor.
UPDATE 14.20: Liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, Jeremy Corbyn, a anunţat că va susţine convocarea de alegeri anticipate pe 8 iunie, aşa cum a cerut premierul Theresa May. „Salut decizia premierului de a oferi poporului britanic şansa de a vota pentru un Guvern care să pună interesele majorităţii pe primul plan”, a afirmat Corbyn într-un comunicat.
El a afirmat că Partidul Laburist „va oferi ţării o alternativă eficientă la un Guvern care a eşuat în reconstruirea economieia oferit standarde de trai în cădere”.
La rândul său, premierul scoţian Nicola Sturgeon, liderul Partidului Naţional Scoţian (SNP), a răspuns pe Twitter apelului lui May. „Conservatorii văd o şansă pentru a orienta Marea Britanie spre dreapta, pentru a impune un Brexit dur şi a impune tăieri şi mai mari. Să ne ridicăm pentru Scoţia. #GE17”, a scris ea, sugerând că susţine organizarea de alegeri generale în acest an.
UPDATE 13.50: Fostul premier David Cameron a reacționat pe Twitter, după ce Theresa May a convocat alegeri anticipate în Marea Britanie. Acesta a catalogat decizia șefei executivului de la Londra drept una „curajoasă și corectă”.
Theresa May și-a explicat decizia, afirmând că a devenit premierul țării într-o perioadă în care țara avea nevoie de stabilitate, afirmând că a adus acest lucru în țară. Astfel, lidera executivului de la Londra a cerut organizarea unor alegeri anticipate pe 8 iunie, fără să mai aștepte până în 2020, an în care trebuia să aibă loc următorul ciclu electoral.
„Ţara se uneşte, dar Westminster (Parlamentul – n.r.) nu” a spus Theresa May. Astfel, May a afirmat că este necesară organizarea acestor alegeri anticipate, deoarece alte partide sunt împotriva planului guvernului condus de ea privind Brexit. Mai precis, May a explicat că laburiştii au ameninţat să voteze împotriva acordului final cu UE, Liberal-Democraţii au spus că vor să blocheze funcţionarea Guvernului, iar Partidul Naţional Scoţian spune că va vota împotriva legislaţiei care respinge oficial apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană.
„Ceea ce fac ei (rivalii politici – n.r.) pune în pericol munca pe care trebuie să o facem noi pentru a ne pregăti pentru Brexit pe plan intern şi slăbeşte poziţia de negociere a Guvernului în Europa. Avem nevoie de alegeri generale şi avem nevoie de ele acum. Pentru că acum avem o şansă unică de a rezolva acest lucru cât timp Uniunea Europeană îşi decide poziţia de negociere şi înainte să înceapă discuţiile detaliate”, a insistat May, admiţând că a ajuns cu reticenţă la această concluzie.
„Deci mâine (miercuri – n.r.) voi depune o moţiune în camera Comunelor prin care să cer convocarea de alegeri generale pe 8 iunie. Această moţiune (…) va necesita aprobarea unei majorităţi de două treimi din partea Camerei Comunelor”, a spus May, îndemnând aleşii de opoziţie să aprobe moţiunea.
Anterior, premierul britanic a respins posibilitatea de a convoca alegeri anticipate în Marea Britanie.
Theresa May a devenit premierul Marii Britanii, după ce David Cameron și-a dat demisia, în urma rezultatelor referendumului privind Brexit.
De atunci, sarcina acestui dosar dificil a fost preluată de Theresa May. Pe 29 martie, Theresa May a declanșat Brexitul, dând astfel startul celor doi ani de negocieri privind termenul divorțului dintre Regat și blocul comunitar.
Alegerile anticipate din Marea Britanie ar putea să aibă loc la aproximativ un an de la referendumul în urma căruia britanicii au decis să iasă din Uniunea Europeană.
SUMAR:
- Începe Brexitul! Ce urmează pentru românii din Marea Britanie. Ce își doresc statele membre UE în timpul negocierilor
- Migranții UE din Marea Britanie, printre care și românii care muncesc în Regat, „își vor păstra beneficiile sociale”
- Liderii celor 27 state UE vor participa la un summit special pe 29 aprilie
- Brexitul o să ducă la plecarea profesorilor din Marea Britanie, avertizează Universitatea Oxford
- EXCLUSIV. Avertisment pentru românii din Marea Britanie, după Brexit: Autoritățile române îi îndeamnă să își rezolve actele de ședere
- Mașinile cu volan pe dreapta ar putea fi interzise în România, după Brexit