Articolul de pe blogul RAND Corporation este semnat de Carter Price, matematician și director al Centrului de Analiză al RAND, și de John Raffensperger, cercetător.
Pe 13 ianuarie, 31 de milioane de doze de vaccin erau distribuite în SUA de Pfizer/BioNTech și Moderna. Între timp, până pe 26 ianuarie, au fost distribuite peste 44 de milioane, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA. Aproape 20 de milioane de americani și-au primit, până marți, prima doză. Asta înseamnă că 24 de milioane de doze așteaptă în frigidere să fie administrate.
„Teoria, dar și practica ne arată că a face rezerve de doze de vaccin în acest caz este o greșeală. În pandemie, cu un vaccin aprobat, un stoc de milioane de doze este un eșec logistic din care rezultă mai multe infecții și mai multe vieți pierdute. Stocul poate fi eliminat lăsând vaccinul să circule, să fie administrat”, scrie RAND Corporation.
Rapelul ar putea fi asigurat dintr-o producție nouă
Autoritățile au făcut rezerve de vaccin din mai multe motive, arată think-tank-ul independent: pentru a asigura rapelul, pentru a planifica transportul, pentru a se potrivi cu programul lucrătorilor. Un alt motiv ar fi cel de producție sau un dezastru natural, dar genul acesta de riscuri ar trebui prevenite sau rezolvate fără a face stoc de vaccin, mai scriu cercetătorii.
Asigurarea unei rezerve este utilă în situații precum riscul de război, când armata face stoc de muniție în cazul apariției unui conflict. Dar criza actuală este exact opusul acestui exemplu, atrage atenția RAND Corporation, pentru că nevoia este urgentă și imediată. În plus, proviziile cresc rapid și tot mai multe vaccinuri sunt aprobate.
În primul rând, stocurile actuale depășesc numărul de doze necesare pentru rapel. În al doilea rând, în loc să fie ținute în depozit doze de vaccin câte trei-patru săptămâni pentru rapel, acesta poate fi asigurat dintr-o tranșă nouă de ser.
RAND Corporation:
Riscuri mai mari
Cercetătorii americani mai atrag atenția că a ține doze de vaccin depozitate „ca rezervă” înseamnă și riscuri: se pot sparge, frigiderele se pot strica sau pot rămâne fără curent.
Dar cel mai important, cu fiecare zi în care o doză de vaccin așteaptă în frigider, crește riscul ca o persoană să se infecteze cu coronavirus.
RAND Corporation:
A asigura necesarul de doze pentru fiecare centru, evitând în același timp riscurile de risipă, necesită estimare clară și un program strict, pe fiecare etapă, de la fabricare, până la seringă. În loc să depozităm vaccin pentru următorul transport, mai bine lăsăm camionul să aștepte vaccinul. În loc să facem stoc de vaccin pentru următorii lucrători, mai bine programăm muncitorii și îi lăsăm să aștepte administrarea vaccinului, explică RAND Corporation.
Eliminarea rezervelor de vaccin nu schimbă prioritatea la imunizare, mai spune think-tank-ul, și nici nu întârzie administrarea celei de-a doua doze, pentru că acestea sunt într-adevăr situații care nu ar face decât să prelungească pandemia.
„Țara așteaptă să fie vaccinată și milioane de doze așteaptă să fie administrate. Logistica modernă ne arată cum să abordăm acest subiect. Înțelegem că îngrijorările legate de întârzierea livrărilor motivează crearea de stocuri de vaccin. Totuși, în timp ce vin tot mai multe doze de vaccin și tot mai mulți oameni îl așteaptă, autoritățile pot face eforturi mai mari ca serul să ajungă la oameni, nu în frigidere”, scrie RAND Corporation.
Dozele de la Moderna, ținute în depozit pentru că erau prea puține
Prima tranșă de vaccin anti-COVID, de 14.000 de doze, de la Moderna a ajuns la noi în țară pe 12 ianuarie, însă până de curând, dozele au fost ținute în depozit.
„Nu le-am folosit pentru că erau prea puține”, spunea premierul Florin Cîțu.
Cea de-a doua tranșă, de 21.600 de doze de vaccin Moderna, a ajuns sâmbătă în România.
De luni, 1 februarie, va începe administrarea serului de la Moderna în centrele de vaccinare din toată țara.
Peste 92.000 de doze de vaccin Pfizer au ajuns săptămâna asta în România
În țara noastră a ajuns luni a șasea tranșă de vaccin anti-COVID produs de Pfizer-BioNTech, care constă în 92.430 de doze. Acestea au fost împărțite și stocate în mai multe centre regionale, în București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara.
Cele mai multe doze de vaccin au fost duse în București (35.000) și în Brașov și Iași, câte 11.700.
În 15 ianuarie a început etapa a II-a a campaniei de vaccinare, în care sunt incluse persoanele cu vârsta peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice și angajații din domeniile-cheie.
În total, în România, au fost vaccinate 571.091 de persoane: 469.786 cu o doză şi 101.305 persoane, cu două doze.