Thomas Matthew Crooks, identificat de FBI

FBI l-a identificat pe Thomas Matthew Crooks, din Bethel Park, Pennsylvania, ca fiind suspectul în tentativa de asasinare a fostului preşedinte american Donald Trump. „FBI l-a identificat pe Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania, drept subiectul implicat în tentativa de asasinare a fostului președinte Donald Trump pe 13 iulie, în Butler, Pennsylvania”, a transmis Biroul Federal de Investigații.

Suspectul a fost împuşcat şi ucis de Secret Service la câteva secunde după ce ar fi tras, de pe un acoperiş, mai multe focuri de armă spre scena unde vorbea fostul președinte american.

FBI a declarat că investighează pentru a determina motivul acestui atac care s-a soldat cu moartea unui participant la miting şi rănirea gravă a altor doi spectatori. La rândul său, fostul preşedinte Donald Trump spune că a fost rănit de un glonţ la urechea dreaptă, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Un republican înregistrat cu donații către democrați

Registrele electorale ale statului Pennsylvania arată că Thomas Matthew Crooks se înregistrase ca republican. La viitoarele alegeri, programate pe 5 noiembrie, ar fi fost prima dată când Crooks ar fi putut vota într-o cursă prezidenţială.

În 2021, pe când avea 17 ani, a făcut o donație de 15 dolari pentru ActBlue, un comitet de acțiune politică care strânge bani pentru politicienii de stânga și democrați, potrivit unui dosar al Comisiei Electorale Federale. Donaţia a fost destinată Progressive Turnout Project, un grup naţional care mobilizează democrații la vot. Grupurile nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Crooks locuia în Bethel Park, la aproximativ o oră distanţă de locul atacului. Tatăl său, Matthew Crooks, în vârstă de 53 de ani, a declarat pentru CNN că încearcă să înţeleagă ce s-a întâmplat şi că vrea să vorbească cu forţele de ordine înainte de a face alte declarații pentru presă.

Thomas Matthew Crooks a absolvit în 2022 liceul din Bethel Park, potrivit Pittsburgh Tribune-Review. El a primit un „premiu de vedetă” de 500 de dolari din partea Iniţiativei Naţionale pentru Matematică şi Ştiinţă, potrivit ziarului.

Informații neclare asupra unei fotografii a suspectului

Portretul foto al atacatorului lui Donald Trump, Thomas Matthew Crooks, nu a fost confirmat oficial. Jurnalistul BBC Verify Shayan Sardarizadeh scrie pe platforma X că tânărul care s-a filmat susținând că se numește Thomas Matthew Crooks nu este autorul atentatului asupra lui Donald Trump.

„OSINTdefender, Laura Loomer și alte conturi importante susțin în mod fals că aceasta este o fotografie a trăgătorului de la mitingul lui Trump din Pennsylvania. Aceasta este fotografia unui utilizator X, publicată chiar de el ca o încercare de trolling în urmă cu câteva ore și este în viață”, scrie jurnalistul pe contul său de pe fosta platformă Twitter.

Fostul jurnalist CNN Don Lemon publicase anterior pe X mai multe imagini cu un tânăr pe care l-a prezentat a fi atacatorul, dar identitatea bărbatului din imagini nu este confirmată oficial.

Libertatea.ro a transmis într-o versiune anterioară a acestui articol că bărbatul din imagini ar fi autorul atacului. Articolul a fost actualizat pentru o informare corectă.

O înregistrare video publicată pe platforma X îl arată pe un tânăr care se prezintă drept Thomas Matthew Crooks când s-a filmat în timp ce spunea că îi urăște pe Trump și pe republicani.

Fără antecedente

USA Today a relatat că zeci de vehicule ale forţelor de ordine au fost staţionate în faţa unei reşedinţe care figurează la adresa lui Crooks din registrul electoral. Agenţi ai Biroului pentru Alcool, Tutun, Arme de Foc şi Explozivi erau la faţa locului, precum și o echipă de genişti. Perimetrul reşedinţei suspectului era sigilat duminică cu banda galbenă. Un vehicul al poliţiei din Alleghany County era parcat afară.

Tot duminică, Administraţia Federală a Aviaţiei a anunțat închiderea spaţiului aerian deasupra Bethel Park din „motive speciale de securitate”.

Reuters nu a putut identifica imediat conturile de social media sau alte postări online ale lui Crooks. Meta, compania mamă a Facebook şi Instagram, nu a răspuns imediat întrebărilor dacă platformele au eliminat orice conturi legate de suspect.

Tânărul de 20 de ani nu avea antecedente penale, potrivit înregistrărilor publice ale instanţelor din Pennsylvania.

Văzut de martori

Îmbrăcat într-un tricou şi pantaloni largi, el a fost văzut de mai multe persoane la scurt timp după începerea mitingului lui Donald Trump, târându-se pe acoperişul unui hangar al unei companii, la aproximativ 120 de metri în afara arenei mitingului.

Un martor intervievat BBC a explicat că se afla în afara perimetrului şi că a văzut un bărbat înarmat cu o puşcă mișcându-se pe acoperiş timp de câteva minute. El l-a arătat pe individ poliţiei, întrebându-se de ce Trump încă îşi continua discursul. „L-am arătat poliţiei, am spus: «Hei, este un tip pe acoperiş cu o armă…». Iar poliţia nu ştia ce se întâmplă”, a declarat el pentru postul britanic.

Martorul crede că polițiștii nu l-au putut repera imediat din cauza pantei acoperişului. El a mai spus că i-a văzut ulterior pe poliţişti împuşcându-l pe atacator: „S-au târât pe acoperiş, au îndreptat armele spre el, s-au asigurat că era mort. Era mort, şi asta a fost tot”, a povestit martorul.

Ancheta continuă

Autoritățile precizează că ancheta „rămâne activă și în curs de desfășurare”, iar „oricine are informații care ar putea ajuta la investigație este încurajat să trimită fotografii sau videoclipuri online la FBI.gov/butler sau să sune la 1-80”.

Candidantul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a fost rănit la ureche în timp ce vorbea la un miting de campanie în Butler, Pennsylvania.

Trump a declarat, pe Truth Social, că a fost lovit „de un glonţ care mi-a străpuns vârful urechii drepte”.

FBI a calificat împuşcăturile de la miting drept o tentativă de asasinare a fostului președinte american.

Urmărește-ne pe Google News