“Nu ştiu dacă se mai pot repeta mineriadele, dar cert e că, în cazul în care se mai diminuează veniturile minerilor, este posibil să pornească mişcări sociale destul de grave. E rău când încep protestele spontane. Atunci, liderii de sindicate nu mai pot controla oamenii, dar trebuie să-i urmeze. Valea Jiului stă acum să explodeze”, ne-a mărturisit ieri Tiberiu Cozma, în timp ce protesta alături de ortacii pe care îi conduce. Referitor la mineriadele din anii 90, fratele lui Miron Cozma s-a rezumat doar la o singură frază: “La mineriade au fost implicaţii politice, acum sunt doar nemulţumiri”, a conchis Cozma.

Minerul Patrichi (mijloc) s-a fotografiat cu profesorii veniţi la miting Prea obosiţi de atâta protest, câţiva sindicalişti au continuat mitingul la… o bere
Jandarmii s-au pregătit şi cu gaze lacrimogene Unul dintre protestatari şi-a potolit foamea cu o bucată de slană adusă în pacheţel de acasă

«E rău când încep proteste spontane»

Printre ortacii care au venit ieri în Capitală să protesteze paşnic, s-au aflat şi mineri care au participat la evenimentele sângeroase din 1990. “Pe vremea aceea avem doar 20 de ani. Am venit la prima mineriadă şi am protestat paşnic. A doua oară nu am mai fost paşnic pentru că cineva ne-a provocat. Şi, din ce ştiu eu, au fost şi diverşi inşi îmbrăcaţi în mineri care au bătut lumea”, ne-a spus salariatul din Valea Jiului care s-a recomandat cu numele de Patrichi, în vârstă de 42 de ani.

Aşa au ajuns minerii la Bucureşti

Imaginea minerilor în combinezoanele îmbâcsite de praful cărbunelui scos din mină, cu căştile cu lămpaş pe cap, înarmaţi care mai de care cu ghioage şi strânşi ciorchine pe garniturile de tren pornite spre Capitală este, acum, doar o fotografie care să amintească de momente care nu trebuie să se mai repete. La 19 ani de la acele evenimente, minerii s-au întors la Bucureşti! Îmbrăcaţi cu haine de zi cu zi, cu tricouri curate şi parfumaţi, dar cu aceleaşi mâini bătucite prin adâncurile pământului, cei aproape 50 de mineri din sindicatul Meridian au ajuns în Piaţa Victoriei cu un autocar cu aer condiţionat.

Cu astfel de autocare au ajuns ieri în Capitală ortacii din Valea Jiului
Aşa a venit o parte din mineri în Capitală în timpul celebrelor mineriade

30 de oameni au ajuns la spital

♦ Potrivit Jandarmeriei, la miting au fost 30.000 de persoane. Sindicaliştii se laudă însă cu 50.000 de oameni.
♦ Protestatarii din toată ţara au venit în Capitală cu vreo 400 de autocare.
♦ Peste 1.200 de jandarmi şi aproape 700 de poliţişti au asigurat securitatea.
♦ Poliţia Capitalei a mobilizat 673 de poliţişti, dintre care 283 de siguranţă publică, 30 de la Serviciul Special de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă şi 330 de la Poliţia Rutieră.
♦ Aproape 30 de participanţi au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar şapte dintre aceştia au fost duşi la Spitalul Floreasca. Cei mai mulţi au fost bărbaţi cu suferinţă diabetică decompensată.
♦ După plecarea protestanţilor, gunoierii au strâns zeci de mii de PETuri şi munţi de mucuri de ţigară.

CRBL a cântat, deşi are piciorul în ghips

Deşi avea piciorul în ghips din cauza unui accident pe ringul de dans, CRBL a fost şi el în Piaţa Victoriei. Cântăreţul le-a alinat suferinţa sindicaliştilor cărora le-a dedicat o melodie: “Românul n-are noroc”. În piaţă a fost prezentă şi manelista Carmen Şerban (foto mic).

Membru al guvernului, la un pas de a fi linşat de protestatari → vezi incidentului aici

Marcel Hoară, membru PD-L şi preşedinte al Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, a fost atacat cu pietre de sindicaliştii din Piaţa Victoriei. La un moment dat, unul dintre manifestanţi i-a turnat demnitarului pedelist o sticlă cu apa pe cap. Pentru a-l scăpa de furia mulţimii, oamenii legii l-au dus în Muzeul Tăranului Român, de unde a fost scos cu o dubă a Poliţiei Comunitare.

EBA ne asigură că nu scăpăm de reduceri salariale

Fata cea mică a preşedintelui Traian Băsescu, Elena, ştie mai bine decât premierul Emil Boc care măsuri vor fi luate de guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Deşi măsurile guvernului nu au fost încă aprobate şi nici discutate cu partenerii sociali, EBA le-a prezentat ca sigure în Parlamentul European care va fi pachetul anticriză: “În contextul crizei economice, guvernul ţării mele a fost nevoit să reducă salariile bugetarilor, pensiile, ajutorul de şomaj şi să taie subvenţiile”.

fotografii: Simona Ghiţă, Robert Hanciarec, Gabriel Miron

Citeşte şi Liber la cuvânt → Tăvălugul disperării

 
 

Urmărește-ne pe Google News