Bistrițeanul Tibi Ușeriu este pe primul loc încă de la startul competiției 6633 Arctic Ultra, care a avut loc pe 8 martie. În cinci zile, sportivul a străbătut mai bine de jumătate din traseu, după cum reise dintr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook. Membrii asociației Tășuleasca Social au ținut legătura cu Tibi Ușeriu și au publicat noi date despre parcursul singurului român rămas în cursa de la Cercul Polar.
„Video cu Tibi, înainte de a ajunge în al 5-lea punct de control, Aklavik, aflat la 340 de kilometri de start. Mulțumim prietenului Mircea Gherase, care îl însoțește pe Tibi Uşeriu la 6633 Arctic Ultra! Go Tibi!”, au scris membrii asociației Tăşuleasa Social pe Facebook.
Ușeriu înfruntă temperaturi care pot ajunge la minus 37 de grade Celsius. Chiar și în acest condiții, bistrițeanul vrea să-și doboare un nou record și să câștige a treia oară consecutiv ultramaratonul de la Cercul Polar.
„Aici a avut loc o întâmplare hazlie. Cameramanul Mircea Gherase, întrebat de către Tibi la ce distanţă de el e irlandezul, îi zice că e la 4km în spatele lui. Gherase, dacă îl duci acum la notar, dă în scris ca l-am trimis pe Marte, nu pe Terra, atât de bulversat este de condiţiile meteo de acolo”, potrivit sursei citate.
„Noaptea a fost cumplit de geroasă, -30 -37 grade, atât de frig încât nu a putut să mănânce nimic. A fost nevoit să se oprească şi să doarmă pe marginea drumului, aşa a reuşit sa mănânce ceva şi şi-a „reparat” picioarele. La telefon ne-a spus ca are picioarele praf şi că un deget e degerat, dar că l-a reparat el. Nu am avut curajul să întrebăm cum anume, cred că e mai bine să nu ştim”
Tibi Ușeriu are un avans de 11 ore față de sportivul irlandez Patrick OToole, situat pe locul secund.
Potrivit Tășuleasa Social, la 73 de ore de la startul cursei, Tibi Ușeriu ajunsese la kilometrul 300. Asta înseamnă 100 de kilometri parcurși în fiecare zi, așa cum își propusese sportivul bistrițean.
Anul acesta, traseul este de 617 kilometri iar distanţa pe care concurenţii trebuie să o parcurgă pe Ice Road (un fluviu îngheţat) este de 280 kilometri, ceea ce face cursa şi mai brutală.
Până în prezent, opt dintre cei 23 de concurenți au abandonat 6633 Arctic Ultra.
Anul acesta, România a fost reprezentată de patru sportivi la ultramaratonul de la Cercul Polar, considerat cea mai dură cursă din lume. Avram Iancu a fost nevoit să renunțe din cauza unei accidentări. Mai apoi, Levente Polgar şi Florentina Iofcea nu au mai putut continua cursa din cauza furtunii polare.
În 2016 și 2017, cel mai dur maraton din lume a fost câștigat de către bistrițeanul Tibi Ușeriu, care a reușit anul trecut să parcurgă cei peste 560 kilometri ai ultramaratonului în 152 ore, timpul său fiind cu aproximativ 15 ore mai bun decât cel obținut în 2016.
Citește și REPORTAJ/Cum își dădeau românii “check-in” și “like” acum 100 de ani: “Salutări și gurițe”. “Sunt tot supărată cum mă știți”-VIDEO