Potrivit liberalului, firmele vor fi obligate să plătească impozit raportat la veniturile lor, și nu în funcție de profitul acestora.

”Altfel spus, angajatorii nu vor mai fi motivați  din punct de vedere fiscal să acorde tichetele de masă care se scădeau din impozitul luat pe profit  (adică impozitul pe profit de 16% facilita,  prin oferirea acestor tichete, anumite deduceri fiscale). În realitate, această soluție a Guvernului nu este o facilitate de fapt, ci o metodă ascunsă de fiscalizare a mediului privat”, spune senatorul PNL.

PNL susține ca această măsură să fie una opțională, astfel încât companiile să poată alege între a plăti impozit pe profit la cota de 16% sau impozit pe cifra de afaceri la 1%.

”Este important ca firmele să poată avea libertatea de a alege soluția de impozitare pentru a se evita posibile disponibilizări sau scăderi de venituri (avem exemplul tichetelor de masă). Mai mult, extinderea acestui tip de impozit la companiile cu cifra de afaceri de până la 1 milion de euro creează, din nefericire, premise reale pentru intrarea în faliment a firmelor! Solicit, din nou, Guvernului PSD-ALDE să nu mai facă experimente fiscale pe buzunarele românilor și ale mediului privat și să se asigure că tichetele de masă vor rămâne, în continuare, o măsură sustenabilă”, mai transmite senatorul Caracota.

Peste 450.000 de firme care au o cifră de afaceri sub un milion de euro vor plăti impozit de 1% din cifra de afaceri, față de impozitul de 16% pe profit, cât și plătește în prezent, a anunțat Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, în ședința de Guvern de săptămâna trecută.

Potrivit unui comunicat al Guvernului ”o serie de măsuri benefice mediului de afaceri sunt cuprinse în proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Codului Fiscal, analizată astăzi (joi – n.r.), în primă lectură, în ședința de Guvern”.

”Astfel, Guvernul are în vedere majorarea numărului microîntreprinderilor care să beneficieze de impozit de 1% pe veniturile realizate, prin creșterea plafonului de încadrare ca microîntreprindere de la 500.000 de euro la 1 milion de euro. În prezent, IMM-urile care realizează cifra de afaceri între 500.000 de euro și 1 milion de euro plătesc impozit de 16% pe profit.

Citește și: Editorial de Claudiu Săftoiu. Sperietoare fiscală de proporții a cabinetului Tudose: transferul de contribuții sociale

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News