Primul emitent al noului tip de card a anunţat că acesta nu va impune costuri de administrare şi nici nu se vor putea face retrageri de la bancomat cu el.
Vor putea fi plătite doar produse alimentare în unităţile care primesc tichete de masă. Cele două tipuri de tichete – pe hârtie şi pe card – vor continua să funcţioneze în paralel.
Încărcare de 200 de lei pe lună
Se estimează că în primul an de funcţionare, peste 100.000 de salariaţi vor trece de la tichetele pe hârtie la “plastic”.
Cardurile vor fi încărcate lunar de către angajator cu câte 200 de lei, iar posesorii vor putea verifica oricând soldul, precum şi istoricul tranzacţiilor ori cele mai apropiate restaurante şi magazine în care pot plăti cu carduri de masă.
Cei aproape două milioane de salariaţi din România care primesc beneficii sub forma tichetelor de masă formează o piaţă anuală de circa un miliard de euro.
Avantaj şi pentru angajator, şi pentru angajat
Începând cu luna mai a acestui an, valoarea nominală a tichetului de masă s-a majorat, de la 9,35 lei la 9,41 lei. Autorităţile promovează tichetele de masă ca fiind una din cele mai flexibile şi avantajoase metode de susţinere a puterii de cumpărare a salariaţilor, fiind deductibile la calculul impozitului pe profit (16%) şi scutite de la plata contribuţiilor sociale datorate de angajat (16.5%), conform Legii 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă şi a normelor de aplicare a acesteia.