Numai în anul 2016, polițiștii din Iași au reușit să destructureze 24 de grupări de traficanți, în care acționau 221 de persoane, scrie Ziarul de Iași.
Anchetatorii au constatat că contrabandiștii dau dovadă de inventivitate când vine vorba să ascundă țigările. Anchetatorii au descoperit pachete cu țigări ascunse în pâine, în murături sau chiar în capul porcilor.
„De obicei, contrabandiştii ascund pachetele pe corp, în maşini, în pereţii şi podelele microbuzelor, în pâine, murături, diferite bidoane, în roţile de rezervă ale maşinilor, ba chiar în roţile maşinii cu care circulă efectiv. Mai trag pachetele care plutesc peste Prut cu frânghia, cu unelte de pescuit, le trec cu barca, etc. Sunt grupuri care au şi aparatură cu termoviziune, ca să descopere la timp poliţiştii de frontieră din zonă“, a precizat Constantin Cîrcu, şef adjunct în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, pentru sursa citată.
Peste 300 de mii de țigarete au fost confiscate de Serviciul de Investigare a Crimei Economice a Inspectoratului Județean de Poliţie Iaşi. În total, oamenii legii au aplicat amenzi în valoare de 54.500 de lei.
„Fenomenul este îngrijorător. Bugetul de stat pierde anual peste un miliard de euro. Oamenii sunt săraci, nu-şi permit să cumpere la preţul oficial. Iar ţigările se transportă în condiţii mizerabile, colegii bulgari au arătau într-un filmuleţ cum ţigările erau transportate în capete de porci“, a explicat Cristina Vasiloiu, directorul general al firme de consultanță în afaceri.
Țigări de contrabandă, în pâine și în capul porcilor. Dezvăluirile polițiștilor din Moldova
În zona de Nord Est a României, mai exact în județele din Moldova, a fost înregistrat cel mai ridicat procent de contrabandă de aproape 50 la sută față de cel din țară. De exemplu, un pachet de țigări are un preț mediu de 9,3 lei în zona Moldovei.
„La nivelul Regiunii au fost intensificate controalele, în această perioadă au fost 3319 controale, s-au identificat 133 contravenţii. S-au înregistrat 18 sesizări penale şi s-au confiscat peste 127 milioane de ţigarete“, a declarat Dănuţ Bolohan, directorul Direcţiei Regionale Vamale Iaşi.
Șeful Direcției Regionale Vamale Iași susține că cea mai întinsă frontieră, de 800 de kilometri, este acoperită de doar trei echipe formate din nouă oameni. Dănuț Bolohan susține că, înainte de restructurări, granița era păzită de 22 de echipe. Potrivit acestuia, oameni insuficienți sunt și la granița cu Ucraina, unde terenul muntos face ca zona să fie greu de controlat.
Bolohan mai spune că peste 70 la sută dintre angajații din vămi au peste 50 de ani. Potrivit DIICOT, în anul 2016 au fost destructurate cinci grupări organizate și 250 de persoane au fost trimise în judecată pentru contrabandă cu țigări.
„În Vicovul de Sus am avut o situaţie în care contrabandiştii au vrut să intre cu maşina în patrulă, poliţiştii s-au ferit, dar au ucis câinele patrulei“, a povestit Vasile Airinei de la DIICOT, Serviciul Teritorial Iaşi.
Potrivit datelor din domeniul producătorilor de tutun, dintre cele 20 de țigarete dintr-un pachet, 18 merg la stat ca taxe și accize, un sfert de țigaretă rămâne profit, iar restul reprezintă cheltuieli de producție. Cu toate acestea, afacerea cu țigări este una dintre cele mai profitabile din lume.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro