Autoritățile sunt aproape ineficiente în ceea ce privește vânzarea ilegală de țigări, românii profită de prețurile bune, chiar și cu 4-5 lei mai mici decât cele din comerț, iar ilegaliștii se bucură pentru că „fac și ei un ban cinstit, că nu dau în cap la nimeni”. Rețelele sunt bine constituite, iar vânzătorii stradali nu au niciodată mai mult de câteva pachete la ei.

Cu privirile de vultur ațintite asupra celor care ajung într-o rază de 10 metri de ei, strigă printre dinți, nu prea tare cât să bată la ochi, nici prea încet cât să nu-i auzi, „țigări, țigări, țigări”. Zbierătul de împerechere comercială nu durează mai mult de două secunde și este repetat obsesiv de câteva ori. Asemenea lui Napoleon, mâna dreaptă o ține sub haine, mai mult îndesată undeva sub braț, pregătit să îți arate marfa dacă ești interesat.

Dacă vrei un pachet sau două, te servește el, cu mare drag și cu un zâmbet așa cum ar trebui să vezi la angajații din restaurante și hoteluri, dar dacă vrei mai mult, încep semnalele de fum și comunicarea non-verbală prin mulțime. După un cod Morse vizual, mă atinge ușor pe umăr și îmi face un semn din cap: „Mergi acolo, boss!”.

Negociere de 2 lei

Privirea îmi este îndreptată spre o femeie de vreo 50 de ani de etnie romă, care stă pe un scăunel de lemn, sprijinită pe una din tarabele de flori. Femeia își etalează fusta înflorată în care are vărsate în poală semințe. Are activitate intensă, așa că după ce scuipă ultimele coji începe negocierea. „Ia ziceți, domnu, câte vreți?”. Mă interesează să scot un preț mai bun, așa că 10-11 lei pe pachetul de țigări, mai ales că îi „cumpăr” un carton, nu este prea avantajos pentru mine. Rothmans, Ashima, LM sunt doar câteva din mărcile de contrabandă care se vând în autogara din Constanța sau la piața Tomis 3.

„Nu las Rothmansu la 7 lei, că iau pâinea de la gură de la copiii mei, 11 dacă vrei, bine, dacă nu, mergi în altă parte”, îmi spune aproape nervoasă la cererea prețului meu. Are mușterii destul în fiecare zi, sunt oameni care se mulțumesc cu economisirea a 5 lei la pachet, pentru că în loc de 2 din comerț obțin 3 aici.

Rețeaua este bine constituită și dacă nu te uiți bine, riști să te trezești înconjurat de o haită de 4-5 oameni care te calmează imediat în cazul în care insiști și atragi atenția prea mult asupra ta. Într-un loc precum gara din Constanța, taximetriștii sunt clienți zilnici, din acest motiv rulajul este destul de mare, un singur „antreprenor de stradă” ajungând să vândă liniștit  câteva zeci de pachete de țigări pe zi.

Plătesc amenzile și se întorc în stradă

Cea mai dăunătoare pentru această piață este chiar atitudinea consumatorilor, pentru că există cerere mare din partea populației.

„Contrabanda de țigări la nivelul stradal începe de la 2-4 pachete de țigări, de acolo în sus se face dosar pentru contrabandă, însă investigația nu înaintează în astfel de cazuri cu țigări puține pentru că sunt consumate foarte mari resurse pentru aproape nimic. De asemenea, este foarte greu de demonstrat că pachetele de țigări au fost introduse ilegal în țară chiar de persoana care vinde”, ne-au declarat reprezentanți ai Poliției Capitalei.

Potrivit autorităților, pedeapsa este de la 2 la 7 ani, dar nu se arestează, de cele mai multe ori, pentru că nu e pericol social și cercetarea implică foarte multe structuri. „De regulă, în cazurile vânzătorilor stradali se aplică o amendă contravențională, aceștia o plătesc și se întorc în stradă”, ne-au mai spus reprezentanții Poliției Capitalei.

Pe de altă parte, și Poliția Locală ar trebui să se implice mai mult, pentru că are competențe să facă astfel de controale. Fenomenul e răspândit peste tot în România, mai ales în piețele aglomerate din marile orașe. Deși li se cunoaște foarte bine activitatea și chiar sunt știuți și de polițiști, aceștia sunt tolerați de autorități.

Piața neagră a țigaretelor

Per total, piața neagră a țigaretelor a coborât în martie la 15,2%, cu un punct procentual mai puțin față de nivelul de 16,2% din ianuarie 2017, potrivit unui studiu Novel Research despre comerțului ilegal.

„Regiunea nord-est rămâne și în martie 2017 cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, cu 42,9%, procentul fiind în creștere cu 5,3 puncte procentuale față de ianuarie 2017. Regiunile vest și sud-vest continuă să înregistreze, în martie 2017, un nivel ridicat al comerțului ilicit (18,5%, respectiv 20,9%), cu toate că cifrele sunt în scădere față de ianuarie”, declara Marian Marcu, director Novel Research.

Cele mai multe astfel de țigări provin din state precum Moldova, Ucraina și Serbia.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News