Țigările mentolate au partea lor de vină în încetinirea ratelor de renunțare la fumat, arată cel mai recent studiu în domeniu, publicat după 38 de ani de cercetări, conform Mediafax.
Cercetările, derulate în perioada 1980-2018, arată că țigările mentolate au atras încă 10 milioane de fumători în SUA și sunt reponsabile pentru moartea prematură a 378.000 de persoane.
Țigările mentolate au apărut în 1926, dar au câștigat popularitate abia la sfârșitul anilor 50 şi începutul anilor 60.
„Senzaţia răcoroasă de prospeţime în gât şi căile respiratorii, care diminuează iritaţia provocată de fumul de ţigară, ar încuraja tinerii să se apuce de fumat şi ar încuraja dependenţa de ţigări în general”, se arată în studiu.
6 milioane de decese anual din cauza fumatului
În 2009, în SUA a fost adoptată o lege care permite autorităților să interzică mentolul din țigări. Totuși, măsura nu a fost pusă în aplicare până acum. Cercetătorii susțin că rezultatele studiului ar putea ajuta autoritățile să regleze produsele pe bază de mentol, în viitor.
Potrivit statisticilor oficiale, fumatul provoacă anual 6 milioane de decese, de peste două ori mai mult decât a provocat până acum coronavirusul. Se preconizează că în 2025 vor fi peste 1 miliard de fumători în toată lumea.
Peste 5 milioane de fumători în România
În România, comercializarea țigărilor mentolate este interzisă din 20 mai 2020.
Conform unui studiu din 2018, în România există peste 5 milioane de fumători. Aproape unul din trei români consumă tutun. Cinci milioane de persoane fumează zilnic, peste trei milioane de bărbați și aproape două milioane de femei, se arată în studiul respectiv.
„Consumul de tutun include nu numai fumatul, ci și consumul de tutun fără fum sau utilizarea produselor cu tutun încălzit”, a precizat la momentul studiului Andra Curta, reprezentantul Institutului Național de Sănătate Publică.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro