Potrivit directivelor europene, prin tutun prelucrat ”se înțelege tutunul care poate fi fumat ca atare, noțiunea de fumat fiind o noțiune care implică arderea (combustia)”, arată instituția.
La nivel european nu există o practică unitară în această privință.
Cert este că statul român încasează bani ca accize din țigările pentru dispozitive iQOS și Glow.
Țigările pentru acestea costă 17 lei pachetul, aproximativ la fel cât costă un pachet de țigări clasice, cu ardere și fum.
Ce spune Ministerul Finanțelor
Iată răspunsul Ministerului de Finanțe:
”Potrivit prevederilor Directivei 2008/118/CE privind regimul general al accizelor și de abrogare a Directivei 92/12/CEE și Directivei 2011/64/UE privind structura și ratele accizelor aplicate tutunului prelucrat, transpuse în legislația națională în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, (denumită în continuare Cod fiscal) accizele armonizate se aplică doar pentru produsele din tutun prelucrat. Prin tutun prelucrat, în sensul acestei directive, se înțelege tutunul care poate fi fumat că atare, noțiunea de fumat fiind o noțiune care implică arderea (combustia).
Directiva 2008/118/CE nu obligă statele membre să marcheze cu timbre fiscale produsele din tutun supuse accizelor armonizate, ci lasă la latitudinea fiecărui stat membru luarea acestei decizii. În România există obligativitatea marcării cu timbre fiscale a produselor din tutun prelucrat care sunt supuse accizelor armonizate.
În ceea ce privește produsele supuse analizei, precizăm că acestea reprezintă produse din tutun încălzit nou introduse pe piață, care nu intră sub incidența Directivei 2011/64/UE și prin urmare nu se încadrează în categoria tutunului prelucrat supus accizelor armonizate.
Concret, produsele supuse analizei intră în categoria produselor din tutun care, încălzite prin intermediul unui dispozitiv de tipul IQOS sau GLO, emit un aerosol ce poate fi inhalat, fără a avea loc combustia amestecului de tutun.
Menționăm că la nivelul Uniunii Europene nu există un tratament fiscal unitar din punct de vedere al accizelor pentru produsele din tutun încălzit, nici în ceea ce privește obligativitatea sau nivelul taxării și nici în ceea ce privește marcarea cu timbre fiscale. În prezent fiecare stat membru și-a stabilit propriile reguli în ceea ce privește tratamentul fiscal din aplicabil produselor din tutun încălzit.
În România, produsele din tutun încălzit nu se marchează cu timbre, dar sunt supuse accizelor nearmonizate iar nivelul acestei accize este similar nivelului accizei armonizate corespunzătoare categoriei „alte tutunuri de fumat”, fiind în cuantum de 384 lei/kg de tutun conținut în produsul din tutun încălzit”, se arată în răspunsul către Hotnews.ro.
La fel de nocive ca și țigările clasice
Deși companiile producătoare de țigări susțin că fumatul cu ajutorul produselor de tutun încălzit este mai sănătos decât cel clasic, autoritățile din SUA au constatat că acestea sunt la fel de nocive.
Țigările electronice iQOS sunt produse și în România, în fabrica de la Otopeni. În vara anului trecut, Philip Morris anunța investirea a 490 de milioane de euro în aceasta, pentru producerea de dispozitive iQOS, pentru fumat fără ardere și fără fum, dar tot din tutun.
Acestea sunt vândute atât în România, dar și exportate.
Philip Morris afirma atunci că iQOS au cu 90% mai puține elemente toxice decât țigările clasice.
De partea cealaltă, BAT a lansat în România produsele Glo în decembrie 2017.