De la 1 aprilie, acciza la tutun va creşte cu şapte euro la mia de ţigarete, iar de la 1 septembrie va avea loc a doua majorare, care va fi tot de şapte euro. Producătorii de ţigarete se plâng că nu au fost consultaţi de Ministerul Finanţelor Publice, privind varianta de creştere a accizei şi că intrarea în vigoare a acestei prevederi ar însemna o creştere a preţurilor cu 30-40%. Mai exact, o persoană care fumează un pachet de ţigări pe zi, Kent de exemplu, care acum costă 6,5 lei, iar din toamnă va fi de 9,1 lei, va plăti în plus, pe an, aproape 1.000 de lei pentru ţigări. Deşi prin această scumpire se aşteaptă o majorare la bugetul de stat, efectul ar fi chiar invers, susţin producătorii de ţigarete.
Un fumător va cheltui anual în plus aproape 1.000 de lei
“Contrabanda ar putea să crească de la 18%, cât este în prezent, la 30%. Un punct procentual de contrabandă echivalează cu 20 de milioane de euro, pentru că în Ucraina şi Moldova preţurile sunt de cinci-şase ori mai mici”, a afirmat Gilda Lazăr, director Japan Tabacco International România.
Şi pentru băuturi vom plăti mai mult
Şi băuturile se vor scumpi în două tranşe: o dată în aprilie şi încă o dată în luna septembrie. “Acciza la băuturile fermentate spumoase va creşte de la 34,05 euro/hectolitru la 45 euro/hectolitru, iar cea la băuturile intermediare, de la 51,08 euro/hectolitru la 65 euro/ hectolitru”, ne-a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul Patronatului Naţional al Viei şi Vinului.
Scumpirea nu va fi atât de mare ca în cazul ţigărilor. Pentru o sticlă de Cinzano, Sangria sau Lacrima lui Ovidiu vom plăti cu circa 10% mai mult. Vinul şi berea nu se scumpesc.