Raportul Amnesty, publicat miercuri, arată că luptătorii TPLF „au ucis în mod deliberat zeci de oameni, au violat în grup zeci de femei și fete, unele cu vârste de 14 ani”. Totodată, acel și au jefuit mai multe proprietăți private și publice, în două zone din regiunea Amhara, din nordul Etiopiei, la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 2021.
Forțele din Tigray au preluat controlul acestor două zone în iulie 2021, potrivit Amnesty.
În orașul Kobo, „luptătorii tigrayeni au ucis în mod deliberat civili neînarmați, aparent pentru a răzbuna pentru pierderile suferite din cauza milițiilor Amhara și a fermierilor înarmați”, potrivit Amnesty, care și-a bazat investigația pe interviuri cu 27 de martori și supraviețuitori, dintre care 10 au marcat data masacrului ca fiind 9 septembrie 2021.
S-a constatat că mulți oameni „au fost uciși pe modelul unor execuții, împușcați în cap, în piept sau în spate, unii cu mâinile legate la spate”, potrivit interviurilor Amnesty, cu locuitorii Kobo.
Amnesty a relatat că TPLF nu a răspuns cererii lor de a face comentarii pe marginea acestor dezvăluiri.
Fotografiile de la sol și imaginile din satelit culese și analizate de Laboratorul de Dovezi de Criză al Amnesty International ar arăta mai multe morminte, pe terenul a două biserici, în care locuitorii au spus că au îngropat morții în urma masacrului.
În urma anchetei s-a mai constatat că zeci de femei și fete din satul Amhara Chenna au fost violate și torturate de luptătorii tigrayeni, din iulie 2021. Actele de agresiune sexuală au fost comise, cel mai adesea, în casele victimelor și uneori în fața familiilor acestora, potrivit raportului.
Șapte supraviețuitoare cu care Amnesty a vorbit aveau mai puțin de 18 ani, iar cel puțin una dintre ele avea doar 14 ani.
În raport se precizează că „multe dintre victime au suferit daune fizice și psihologice severe”, iar zece dintre acestea au rămas în spital „trei luni”. Medicii care le-au oferit îngrijiri medicale au declarat pentru Amnesty că „două victime ale violurilor au necesitat tratament pentru răni, probabil cauzate de introducerea de obiecte tăioase în organele genitale”.
Raportul documentează jafurile în masă atât în Kobo, cât și în Chenna, unde rezidenții i-au acuzat pe luptătorii din Tigray că au furat „bunuri din casele și magazinele lor și că au jefuit și vandalizat proprietăți publice, inclusiv clinici și școli medicale”.
„Jefuirea și deteriorarea unităților medicale au făcut ca victimelor, care aveau nevoie de îngrijiri medicale, să le fie imposibil să obțină tratament la nivel local, fiind nevoite să aștepte până când puteau ajunge la spitalele din Debark, Gondar și Bahir, săptămâni mai târziu”, se arată în raport.
Conflictul din regiunea Tigray din Etiopia a izbucnit în noiembrie 2020 și s-a extins în regiunile vecine Amhara și Afar, în iulie 2021. Toate părțile implicate în conflict au fost acuzate de comiterea de atrocități care constituie crime de război.