„Politica externă comună, motivată în ultimii ani de interese de politică internă, a devenit ridicolă”, a apreciat Orban.

Scrisoarea este un răspuns la declaraţii făcute de Heiko Maas, care a făcut apel luni la Uniunea Europeană să elimine posibilitatea de veto de care dispune fiecare stat membru, pentru ca UE „să nu fie luată ostatică” în capacităţile sale de acţiune şi să revină la un principiu al majorităţii.

Şeful diplomaţiei germane a criticat concret Ungaria pentru că a blocat mai multe comunicate comune ale UE, în principal în ceea ce priveşte relaţiile cu China, dar şi cu Orientul Mijlociu.

„Dacă până acum au ignorat opt comunicate – este exact ceea ce s-a întâmplat în cazul Beijingului -, se vor amuza şi de cel de-al nouălea”, a scris Orban.

„Părem tigri de hârtie penibili şi după comunicatele noastre care nu au nicio urmare, toată lumea râde de noi”, motiv pentru care trebuie să punem capăt „acestei practici a Bruxelles-ului, care se limitează la redactarea de comunicate”, a insistat şeful guvernului de la Budapesta, care a adăugat că, aşa stând lucrurile, el va continua să blocheze comunicatele de acest gen.

În plus, premierul ungar consideră că deciziile în chestiunile diplomatice ar trebui să fie luate nu de miniştrii de externe, ci de şefii de stat şi de guvern ai ţărilor membre ale UE.

„Stânga europeană, condusă de stânga germană, atacă din nou Ungaria pe un ton inacceptabil. De data aceasta, pentru că (Budapesta) nu a vrut să semneze un comunicat comun fără nicio greutate şi seriozitate politică în ceea ce priveşte Hong Kongul. Asta s-a întâmplat de fapt şi de o sută de ori dacă îl mai propun, tot de o sută de ori vor obţine acelaşi rezultat”, a promis Orban.

Ungaria a fost în dezacord cu Bruxelles și în privința campaniei de vaccinare, când a ales să deraieze de la practica unitară și să folosească vaccinurile Sputnik și Sinopharm, pe lângă tranșele achiziționate de Comisia Europeană.

Recent, a fost în centrul unei controverse interne după ce a anunțat că permite unei universități chineze să deschidă un campus la Budapesta.
Marți, guvernul maghiar a dat semne că dă înapoi în privința planului pentru o universitate chineză la Budapesta, după protestele din stradă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News