In anul 1936, tigrul tasmanian a disparut de pe Glob. Nimeni nu a mai putut oferi de atunci o declaratie oficiala sau credibila a existentei acestui animal. Dar cercetatorii de la Muzeul Australian din Sydney au depus eforturi uriase pentru a-l clona, folosind mostre de ADN prelevate de la un fetus cu o vechime de 136 de ani.
Ce se va alege de initiativa lor? Ramane de vazut, tinand cont ca este pentru prima oara in istoria stiintei cand savantii incearca sa realizeze o clona a unei specii disparute. Povestea clonarii tigrului tasmanian va fi prezentata intr-un documentar revolutionar, difuzat de Discovery Channel in premiera, in intreaga lume, in data de 7 iulie. Va prezentam in continuare, pe scurt, etapele acestui proces extrem de complex, aflat in plina desfasurare.
l 1866 – Un fetus de tigru tasmanian femela a fost introdus in etanol (alcool) si nu in solutie de formol. La mai bine de un secol, aceasta metoda de conservare a avut o importanta cruciala in eforturile cercetatorilor de a clona acest animal si a-l readuce la viata.
l 7 septembrie 1936 – Ultimul tigru tasmanian moare in captivitate, la gradina zoologica Hobart din Australia. Un ingrijitor uita sa-i inchida cusca si animalul moare in urma expunerii la soare. De atunci, nu au mai fost inregistrate declaratii oficiale sau credibile ale existentei acestui animal.
l 1963-1980 – Dr. Eric Guiler conduce mai multe expeditii in zone diferite ale Tasmaniei. In 1966, gaseste cateva mostre in zona raului Whyte, identificate ca fire de par ale unui tigru tasmanian, dar nici o urma ca animalul s-ar mai afla in viata.
l 1986 – Tigrul tasmanian este declarat oficial specie disparuta.
l 1999 – La 63 de ani de la moartea ultimului animal, trustul Rheuben Griffith incepe sa caute finantare pentru clonarea tigrului tasmanian. Muzeul National al Australiei decide sa continue cercetarile referitoare la readucerea la viata prin clonare a acestei specii.
l 2002 – La inceputul acestei luni, Muzeul National al Australiei declara ca a reusit sa extraga din puiul conservat cateva mostre de ADN foarte de buna calitate. ADN-ul a fost multiplicat cu succes, in final obtinandu-se milioane de copii de fragmente ADN in perfecta stare. Asa se face ca, pentru prima data, ADN-ul tigrului poate functiona in celule vii.
l 2004 – Identificarea celei mai bune gazde pentru fertilizare si investigarea sistemului sau de reproducere.
l 2005-2010 – Crearea unor cromozomi artificiali si incercarea de fertilizare a unei mame purtatoare.
l 2010 – Momentul cand se estimeaza ca se va naste puiul de tigru tasmanian clonat.