Comisia pentru protecția datelor din Irlanda, principalul organism de reglementare în materie de confidențialitate pentru companiile Big Tech, a anunțat că amendează TikTok cu 345 de milioane de euro și aplică o mustrare administratorilor platformei pentru încălcările care datează din a doua jumătate a anului 2020.
Dintr-o anchetă demarată în septembrie 2021 a rezultat că procesul de înregistrare pentru utilizatorii adolescenți a avut ca rezultat setarea implicită a conturilor lor ca fiind publice. Setările implicite au permis oricui să vadă videoclipurile postate de minori și să comenteze la ele.
De asemenea, o funcție concepută pentru părinți ca să gestioneze setările conturilor copiilor nu a fost destul de strictă, permițând adulților să activeze mesageria directă pentru utilizatorii cu vârste de 16 și 17 ani fără consimțământul acestora, scrie AP.
Reacția conducerii TikTok
TikTok a precizat că nu este de acord cu decizia, „în special cu nivelul amenzii aplicate”.
Compania, cu sediul în China, a subliniat că acuzațiile autorității de reglementare s-au concentrat asupra unor caracteristici și setări care între timp au suferit modificări.
TikTok a declarat că a făcut schimbări cu mult înainte ca investigația să înceapă, în septembrie 2021, setând toate conturile pentru adolescenți sub 16 ani să fie private în mod implicit și dezactivând mesageria directă pentru adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani.
Cele mai multe dintre criticile deciziei nu mai sunt relevante, ca urmare a măsurilor pe care le-am introdus la începutul anului 2021, cu câteva luni înainte de începerea anchetei.
Elaine Fox, șefa departamentului de confidențialitate a TikTok pentru Europa:
Autoritatea de reglementare irlandeză a fost criticată pentru că nu s-a mișcat suficient de repede în investigațiile sale privind companiile Big Tech de când legile UE privind confidențialitatea au intrat în vigoare, în 2018.
E în desfășurare a doua investigație
Autoritatea de reglementare desfășoară în prezent o a doua investigație, în care urmărește să stabilească dacă TikTok a respectat Regulamentul general privind protecția datelor din UE atunci când a transferat informațiile personale ale utilizatorilor în China, unde își are sediul proprietarul său, ByteDance.
Instagram, WhatsApp și proprietarul lor, Meta, se numără printre alți giganți din domeniul tehnologiei care au fost sancționați cu amenzi mari de autoritatea de reglementare irlandeză în ultimul an.