Compania chineză a dat înapoi la câteva zile după ce Uniunea Europeană a avertizat, atunci când aplicația a fost lansată la începutul acestei luni, că TikTok Lite ar putea încălca reglementările digitale ale blocului comunitare. Comisia Europeană a amenințat că va ordona suspendarea funcțiilor care prezintă un risc pentru copii.

„TikTok caută întotdeauna să se angajeze în mod constructiv cu Comisia UE și cu alte autorități de reglementare”, a anunțat compania, într-o postare pe platforma de socializare X. „Prin urmare, suspendăm în mod voluntar funcțiile de recompensă din TikTok Lite, în timp ce abordăm îngrijorările pe care le-au ridicat”, au precizat reprezentanții companiei care deține platforma.

TikTok Lite, care a fost lansată în Franța și Spania, este o versiune redusă a aplicației principale TikTok și le permite utilizatorilor să câștige recompense. Punctele câștigate prin vizionarea de videoclipuri, aprecierile date pentru conținutul vizionat și urmărirea creatorilor de conținut pot fi apoi schimbate în recompense, inclusiv în vouchere Amazon și carduri cadou pe PayPal.

Oficialii UE au avertizat, la începutul acestei săptămâni, că TikTok s-ar putea confrunta cu un ordin de suspendare a funcțiilor de recompensă încă de joi. Aceștia au cerut companiei să predea informații despre aplicație, inclusiv o evaluare a riscurilor care ar fi trebuit să fie efectuată înainte de lansarea aplicației, sub amenințarea unor sancțiuni financiare considerabile.

„Copiii noștri nu sunt cobai pentru social media”, a afirmat comisarul european Thierry Breton, într-o postare, ca răspuns la anunțul companiei chineze.

El a precizat că principala aplicație TikTok este obiectul unei investigații aprofundate separate, care se desfășoară în prezent, privind conformitatea acesteia cu Legea privind serviciile digitale a blocului. Bruxellesul examinează dacă TikTok face suficiente eforturi pentru a limita „riscurile sistemice” care decurg din proiectarea sa, inclusiv „sistemele algoritmice” care ar putea stimula „dependențele comportamentale”. Oficialii europeni sunt îngrijorați de faptul că măsurile care includ instrumente de verificare a vârstei pentru a împiedica minorii să găsească „conținut inadecvat” ar putea să nu fie eficiente.

ByteDance respinge ultimatumul SUA de a vinde aplicaţia: „Nu plecăm nicăieri”

Tot miercuri, şeful TikTok, Shou Zi Chew, a promis lansarea unor acţiuni în justiţie împotriva noii legi promulgate de preşedintele american Joe Biden, care obligă această platformă să taie toate legăturile cu compania-mamă chineză ByteDance, în caz contrar reţeaua de socializare foarte populară în SUA urmând să fie eliminată pe teritoriul american din magazinele de aplicaţii pentru smartphone-uri.

„Nu vă faceţi griji, pentru că nu plecăm nicăieri”, a dat asigurări Shou Zi Chew, într-un mesaj video. „Vom continua să luptăm în tribunale pentru drepturile noastre. Faptele şi Constituţia (SUA) sunt de partea noastră şi vom câştiga”, a susţinut el, potrivit AFP și Agerpres.

Respectiva lege dă companiei ByteDance un termen de 270 de zile să găsească un investitor dintr-o ţară care să nu fie „adversară” a SUA şi acest investitor să cumpere platforma TikTok.

Rețeaua are aproximativ 170 de milioane de utilizatori în SUA, dar numeroşi oficiali americani, atât democraţi cât şi republicani, susţin că platforma cu videouri scurte şi distractive permite Chinei să spioneze şi să manipuleze utilizatorii.

Citiți și:

Senatul american a adoptat proiectul de lege privind vânzarea sau interzicerea TikTok în SUA. Ce urmează pentru aplicația chineză

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News