Cuprins:
„TikTok nu transmite și nu a transmis niciodată date către autoritățile chineze și nu ar face acest lucru nici dacă i s-ar solicita în mod special”, a afirmat Piotr Żaczko, directorul de comunicare al TikTok pentru Centrul Europei.
Oficialul spune că de un an de zile compania a demarat Proiectul Clover, prin care NCC Group – o firmă independentă de securitate cibernetică, verifică fluxurile de date și controalele TikTok, asigurându-se că doar angajații autorizați au acces la acestea și că nu apar anomalii.
Unde sunt stocate datele europenilor
„Datele utilizatorilor europeni sunt stocate în siguranță în enclave dedicate situate în Irlanda, Norvegia și SUA, cu verificări regulate de securitate efectuate de NCC Group. În plus, utilizăm tehnologii avansate de protecție a confidențialității care anonimizează anumite date care trebuie transferate la nivel global pentru a opera o platformă globală, iar NCC Group monitorizează aceste procese în mod constant”, afirmă Zacko.
Aproape cât Facebook
În România, TikTok are 7,4 milioane de utilizatori, o mare parte fiind Generația Z (adică tineri născuți între 1997 și 2012 –n.r.) și Mileniali (născuți între 1981 și 1997), conform companiei.
Spre comparație, Facebook avea la începutul acestui an 9,05 milioane de utilizatori, conform Economica.net.
Afirmațiile vin în contextul în care TikTok este acuzată în Statele Unite că trimite datele utilizatorilor în China și că spionează pentru Beijing.
O lege adoptată în SUA obligă compania să separe TikTok de ByteDance – grupul mamă din China, în caz contrar va fi interzisă din ianuarie 2025.
Scandalul spionajului
SUA au mai interzis anterior și furnizorii de echipamente de telecomunicații Huawei și ZTE, iar acum au în plan interzicerea softurilor și echipamentelor chinezești pe mașini electrice de teama spionajului.
Concomitent, Comisia Europeană a interzis TikTok pe telefoanele de muncă ale angajaților săi.
Autoritățile americane indică o lege din China care obligă toate companiile să coopereze cu organele judiciare.
O înregistrare audio prezentată de BuzzFeedNews în 2022 arăta că datele americanilor au fost accesate în mod repetat din China.
Date trimise în China
Concomitent, Business Insider scria în aprilie că un fost cercetător al companiei numit Evan Turner a acuzat că TikTok a ascuns în continuare legăturile strânse cu China, deși clama că acționează independent.
Mai exact, acesta avea inițial un șef din Beijing pentru ca apoi, după ce TikTok a anunțat că va stoca datele americanilor în SUA, să aibă pe hârtie un manager din Seattle. El răspundea însă tot șefului vechi, dar compania își ascunsese urmele, potrivit Fortune.
„Am lucrat literalmente la un proiect care furniza date din SUA Chinei”, a spus Turner, care a recunoscut că la fiecare 14 zile trimitea în China Excel-uri cu date despre sute de mii de utilizatori americani către angajați ai ByteDance.
Datele erau numele, adresele de email, adrese IP, locația și date demografice.
Compania a fost acuzată și pentru viralizarea unor provocări care s-au dovedit fatale pentru copii și pentru faptul că face tinerii dependenți de rețea prin oferirea unor recompense.
TikTok spune că interzicerea sa e neconstituțională
TikTok a atacat în instanță legea americană. „Considerăm că legea este neconstituțională, o contestăm în instanță și suntem convinși că atât faptele, cât și prevederile legale sunt în mod clar de partea noastră”, spune Piotr Żaczko.
Peste Ocean, compania a argumentat că separarea dintre TikTok și ByteDance nu poate fi făcută din punct de vedere operațional deoarece folosesc aceiași algoritmi.
Reuters a scris în 26 aprilie 2024 că ByteDance preferă să închidă operațiunile din SUA, unde compania are 170 de milioane de utilizatori.
Însă ByteDance, deși este companie cu sediul în China, este însă deținută majoritar de acționari străini.
Fondatorul Zhang Yiming deține circa 20% din acțiuni, angajații au alte 20 de procente, în vreme ce fondurile BlackRock, General Atlantic și Susquehanna International Group controlează 60% din titluri, conform CNN.
Fondurile de investiții nu doresc închiderea TikTok în SUA, pentru că ar pierde miliarde de dolari.
Evaluată la 268 miliarde de dolari
ByteDance a fost evaluată la finalul anului 2023 la 268 de miliarde de dolari, conform Reuters.
Grupul a avut în 2023 venituri de 120 de miliarde de dolari, în urcare de la 80 de miliarde de dolari. Profitul înainte de taxe, amortizări și deprecieri a urcat și el de la 25 de miliarde de dolari în 2022 la 40 de miliarde de dolari în 2023, potrivit Bloomberg.
Întrebat ce cred acționarii internaționali ai ByteDance despre posibila interzicere a TikTok în SUA, Piotr Żaczko – directorul de comunicare al TikTok pentru Centrul Europei, a spus că nu poate comenta în numele acționarilor.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Neminem • 12.10.2024, 16:48
Aici trebuie facute centre de stocare in Romania de catre guvern si nicio data a romanilor, fie TikTok, Facebook sau alte date digitale, sa paraseasca Romania. Eu nu le vreau nici la irlandezi, nici la norvegieni, nici la americani. Sa recupereze miliardele furate in falsa pandemie si pe otravitoarele vaccinuri ce sunt toate o frauda, si sa faca centre de stocare digitala in Romania pentru toate datele digitale ale Romanilor.
Anghel2023 • 11.10.2024, 22:04
Da ma ce sa zic mor astia de ciuda ca foloseste lumea TikTok si au acces la diverse informatii Chinezi si nu ei. Al naibi si FB asta daca nu ne protejeaza informatiile cu orice pret...nici macar nu se gandeste sa le vanda....sau Sf.Google...cum doamne fereste sa adune ei informatii despre noi pe care se le foloseasca pentru a obtine bani.
AndreyRlz • 09.10.2024, 15:43
Ce informații sa transmită, ce dansuri și melodii mai sunt la moda sau ce se poarta anul asta de Halloween?