Un grup de 14 procurori generali din întreaga țară susține că TikTok folosește funcții care creează dependență pentru a conecta copiii la aplicație. Platforma de socializare e acuzată că a indus în mod intenționat publicul în eroare cu privire la siguranța utilizării prelungite.
TikTok a calificat procesul drept „dezamăgitor”, iar reprezentanții companiei susțin că multe dintre afirmațiile sunt „inexacte și înșelătoare”.
Platforma se luptă deja cu o lege adoptată de Congres în aprilie, care ar interzice-o în SUA. Lucrurile se schimbă doar în cazul în care compania-mamă chineză Bytedance este de acord cu vânzarea.
„TikTok știe că utilizarea compulsivă și alte efecte dăunătoare ale platformei sale fac ravagii asupra sănătății mintale a milioane de copii și adolescenți americani”, se arată în procesul intentat marți la New York.
„În ciuda unor astfel de cunoștințe documentate, TikTok își prezintă în mod eronat platforma ca fiind „sigură” și „adecvată pentru copii și adolescenți”.
Cazul unui copil de 15 ani este elocvent pentru procesul împotriva TikTok, susțin procurorii
Procurorul general din New York, Letitia James, a spus că tineri din toată țara au murit sau au fost răniți făcând „provocări” TikTok. Mulți adolescenți se simțeau „mai triști, anxioși și deprimați din cauza caracteristicilor care provoacă dependență ale TikTok”.
Procurorul Letitia vrea să aducă în fața instanței un caz al unui băiat de 15 ani, care a murit în Manhattan în timp ce „a făcut surf în metrou”. Tânărul a mers pe un vagon de metrou în mișcare. Mai târziu, mama lui a găsit videoclipuri TikTok cu gestul fiului său în telefonul copilului.
„TikTok susține că platforma lor este sigură pentru tineri, dar acest lucru este departe de a fi adevărat”, a spus doamna James în comunicatul care anunță acțiunea.
Cum au reacționat reprezentanții TikTok în fața acuzațiilor
Deși TikTok a promovat instrumente menite să-i ajute pe oameni să-și limiteze timpul petrecut pe ecran sau să reseteze conținutul pe care îl difuzează, a slăbit eficacitatea acestora, potrivit procesului.
Procesele au fost depuse de 13 state separat și în Districtul Columbia, unde procurorul general a acuzat, de asemenea, compania că derulează o afacere de transfer de bani fără licență prin oferta sa de „monedă virtuală”.
TikTok a declarat marți într-o declarație: „Nu suntem de acord cu aceste afirmații, multe dintre ele că sunt inexacte și înșelătoare. Suntem mândri și rămânem profund angajați în munca pe care am făcut-o pentru a proteja adolescenții și vom continua să ne actualizăm și să îmbunătățim produsul nostru”
Autoritățile de reglementare au invocat afecțiuni similare în cazurile declanșate împotriva Facebook și Instagram. S-a subliniat impactul negativ pe care îl au cele două aplicații asupra sănătății mintale a tinerilor.
Procesele împotriva platformei TikTok se înmulțesc pe zi ce trece
Procesele se adaugă la problemele legale cu care se confruntă aplicația TikTok. Se estimează că mai mult de jumătate dintre adolescenții din SUA o folosesc de mai multe ori pe zi.
State precum Texas și Utah au intentat anterior procese similare împotriva TikTok.
Comisia Federală pentru Comerț, un organ de supraveghere guvernamental, a acuzat TikTok în august că a încălcat legile privind confidențialitatea copiilor.
Imran Ahmed, directorul executiv al Centrului non-profit de combatere a urii digitale, a spus că speră că acțiunea în justiție va sensibiliza părinții cu privire la riscurile platformelor și va face presiuni pe companii pentru a-și modifica practicile.
Dar Washingtonul ar trebui, de asemenea, să înăsprească legea pentru a avea loc schimbări semnificative, a spus el.
„Trimite un semnal că există o frustrare tot mai mare că nu există alte mecanisme disponibile… care să tragă aceste platforme la răspundere”, a spus el despre procese.
Procurorii generali „fac tot ce pot cu instrumentele limitate pe care le au la dispoziție, dar într-adevăr capacitatea sistemului judiciar de a trage aceste companii la răspundere este limitată”, susține Ahmed.