Judecătorii au decis că nu există nicio încălcare a drepturilor constituționale, așa cum susținea platforma de social media. Dacă ByteDance, compania-mamă din China, nu va vinde TikTok până la 19 ianuarie 2025, aplicația ar putea fi interzisă în SUA.

După această dată, magazinele de aplicații și furnizorii de internet americani riscă amenzi substanțiale dacă vor continua să găzduiască platforma. Președintele Biden are posibilitatea de a acorda o singură prelungire a acestui termen.

Decizia vine după ce Joe Biden a semnat în aprilie o lege care obligă ByteDance să vândă TikTok unui proprietar nonchinez. Autoritățile americane sunt îngrijorate că algoritmul platformei, controlat de compania chineză, ar putea fi folosit pentru a influența cei peste 170 de milioane de utilizatori americani.

Temerea că datele ar putea intra în posesia guvernului chinez

Un complet de trei judecători al Curții de Apel din SUA a decis împotriva aplicației, care numără peste 170 de milioane de utilizatori din SUA.

Aplicația din China s-a confruntat cu un control din ce în ce mai sever din partea oficialilor guvernamentali din cauza temerilor că datele utilizatorilor ar putea intra în posesia guvernului chinez, iar aplicația ar putea fi folosită de China pentru a răspândi dezinformare.

Compania-mamă a TikTok, ByteDance, a negat aceste afirmații.

În hotărârea sa, instanța a invocat o potențială colectare de date sau manipularea conținutului întreprinsă de guvernul chinez.

Fiecare dintre aceste două preocupări „constituie un interes de securitate național convingător în mod independent”, se arată în opinia instanței.

Într-o declarație pentru ABC News vineri, TikTok a cerut Curții Supreme să anuleze decizia.

„Curtea Supremă are un istoric în ceea ce privește protejarea dreptului americanilor la libertatea de exprimare și ne așteptăm să facă exact acest lucru în această problemă constituțională importantă. Din păcate, interdicția TikTok a fost concepută și implementată pe baza unor informații inexacte, eronate și ipotetice, ceea ce a dus la o cenzură totală a poporului american”, a spus TikTok.

Interdicția TikTok, dacă nu este oprită, va reduce la tăcere vocile a peste 170 de milioane de americani aici, în SUA și în întreaga lume, pe 19 ianuarie 2025”, a adăugat compania.

Există puține dovezi că TikTok a partajat datele utilizatorilor din SUA cu guvernul chinez sau că guvernul chinez a cerut aplicației să facă acest lucru, au declarat anterior experții în securitate cibernetică pentru ABC News.

TikTok este așteptată să conteste această decizie, într-o ultimă încercare de a evita vânzarea forțată sau interzicerea pe piața americană.

Trump se opune interzicerii aplicației

Președintele ales Donald Trump și-a exprimat opoziția față de o potențială interzicere a TikTok. Se așteaptă ca acesta să încerce să oprească interzicerea TikTok după ce va prelua mandatul, a informat The Washington Post luna trecută, citând surse din anturajul președintelui ales.

Cea mai simplă modalitate de a inversa politica ar fi abrogarea legii care a promulgat interdicția în primul rând, au declarat anterior experții pentru ABC News.

O abrogare ar necesita un acord în ambele Camere ale Congresului, care a votat în favoarea interdicției la începutul acestui an.

În Camera Reprezentanților, interdicția a trecut cu un scor copleșitor de 352-65. În Senat, 79 de membri au votat în favoarea măsurii, în timp ce 18 s-au opus și 3 s-au abținut.

 
 

Urmărește-ne pe Google News