În orele care au urmat arestării sale, platformele online TikTok şi Twitter au fost inundate de postări ale oamenilor care susţineau, în mod fals, că Andrew Tate a fost eliberat, precum de teorii ale conspiraţiei care spuneau că britanicul, care are şi cetăţenie americană, este victima unei înscenări, arată analiza „The Observer”.
Imran Ahmed, directorul executiv al unei organizaţii din Marea Britanie pentru combaterea urii în online, a declarat că proliferarea unor teorii ale conspiraţiei pot pune în pericol integritatea unei anchete sau siguranţa celor implicaţi, ceea ce „este de neconceput”.
Andrew Tate, în vârstă de 36 de ani, este foarte cunoscut în mediul online pentru opiniile sale misogine, reaminteşte „The Observer”. O investigaţie realizată de publicaţia britanică în luna august a arătat că TikTok îi promova agresiv conţinutul către utilizatori, inclusiv către băieţi şi tineri. Membrii „academiei online” a lui Tate fuseseră instruiţi să posteze clipuri deliberat controversate pentru a manipula algoritmul platformei de social media.
După arestarea lui Tate, fanii lui au susţinut pe TikTok şi Twitter, fără dovezi, că fostul luptător de kickboxing este victima unei înscenări. Fanii au folosit hashtag-uri precum #freetopG şi #tateinnocent. „Oamenii mint, pentru că îl urăsc pe Tate”, a susținut unul dintre fani pe Twitter. „Sunt 100% sigur că Tate este nevinovat. FREE TATE”, a scris altcineva.
Pe Twitter, unde Tate are 4 milioane de urmăritori după ce contul său a fost restabilit în noiembrie 2022, multe postări au făcut referire la #Pizzagate, o teorie demontată, dar vehiculată de grupul conspiraţionist QAnon din SUA, care susţinea că democraţii americani de rang înalt se află în spatele unei reţele de abuzuri sexuale asupra copiilor. Sub acest hashtag, postările despre Tate sugerau că milionarul a fost folosit ca ţap ispăşitor de adevăratele reţele de pedofilie.
Alţi fani au acuzat „Matrix-ul” că i-a întins o cursă. Acest lucru a fost alimentat chiar de Andrew Tate, într-un tweet postat după reţinerea sa. „Matrix şi-a trimis agenţii” a postat el, înainte să fie arestat preventiv.
De asemenea, alte conturi au postat videoclipuri vechi care sugerau că Andrew Tate a fost achitat, în ciuda faptului că el a rămas în detenţie, menţionează „The Observer”. Un clip vizualizat pe Twitter de peste 780.000 de ori până sâmbătă, 31 decembrie, susţinea că a fost eliberat din arest. „Andrew Tate a fost eliberat. Atacul Matrix a eşuat”, se susținea în imagini.
Această apărare acerbă a lui Tate în mediul online şi răspândirea de informații false despre arestarea sa vor ridica semne de întrebare în cazul platformelor de social media care au contribuit la propulsarea lui Andrew Tate în atenţia publicului larg, conchide analiza „The Observer”.
Tribunalul București a decis pe 30 decembrie, după 5 ore de audieri și alte aproape 3 ore de deliberări, ca milionarii britanici Andrew Tate și Tristan Tate să fie arestați preventiv pentru 30 de zile pentru trafic de persoane și viol. Avocatul fraților Tate a anunțat că a făcut contestație.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro