Ostilitatea oficialilor față de TikTok se răspândește din SUA în UE, unde temerile legate de siguranța copiilor și acuzațiile de spionaj derulat prin intermediul aplicației alimentează o reacție împotriva platformei de clipuri video folosită de peste 250 de milioane de europeni.
Directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, se îndreaptă marți spre Bruxelles, pentru a se întâlni cu Margrethe Vestager, responsabilă cu politica digitală, în contextul unei reevaluări mai ample a legăturilor UE-China.
În acest timp, compania se confruntă cu o serie de provocări juridice în cadrul blocului, precum și cu o creștere a intensității criticilor.
Unul dintre cei mai vehemenți critici este președintele francez Emmanuel Macron, care a spus că TikTok este o cauză de „dependență reală” în rândul utilizatorilor, precum și o sursă de dezinformare rusă.
Comentariile venite de la cel mai înalt nivel au fost completate de o serie de relatări critice în presă. Pe 29 decembrie, cotidianul Le Parisien publica pe prima pagină un articol în care numea TikTok „un adevărat pericol pentru creierul copiilor noștri”.
Impunerea unor noi restricții nu este exclusă, scrie Politico. În timpul unei călătorii în SUA în noiembrie, Macron a declarat unui grup de investitori americani și de directori executivi francezi din domeniul tehnologiei că vrea să reglementeze TikTok.
Nu este clar la ce fel de reglementări se referă Macron, iar biroul său a refuzat să comenteze pe această temă, dar declarațiile sale nu aduc vești bune pentru compania chineză.
Noi reguli UE pentru TikTok
Dincolo de investigațiile de care este vizat, TikTok se va confrunta cu noi cerințe extinse privind moderarea conținutului în conformitate cu noul regulament digital al blocului, DSA, de la jumătatea anului 2023, precum și cu posibilitatea de a fi vizat de noul regulament privind concurența în domeniul digital, Digital Markets Act.
Ministrul francez al sectorului digital, Jean-Noel Barrot, a declarat pentru Politico că Franța se va baza pe cele două regulamente pentru a reglementa TikTok la nivelul UE.
Thierry Breton, comisarul pentru piața internă a blocului comunitar, a lansat și el un avertisment pentru directorul TikTok, înaintea vizitei acestuia la Bruxelles. Compania „trebuie să respecte integralitatea regulilor noastre”, a spus Breton.
Acestea fiind spuse, investigațiile cu care se confruntă TikTok se referă la suspiciuni de încălcări ale unor reguli care au avut deja loc.
În cazul în care autoritatea de reglementare a datelor din Irlanda, care conduce investigațiile în numele altor state UE, constată că TikTok a încălcat Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR), amenzile ar putea ajunge până la 4% din cifra de afaceri globală a firmei.
Sancțiunile pot fi chiar mai mari în temeiul DSA, care începe să se aplice marilor platforme la jumătatea anului 2023.
Temeri legate de spionaj
Totuși, faptul că va trebui să plătească milioane de euro ar putea fi cea mai mică dintre problemele TikTok în Europa, observă Politico. Și asta deoarece unii politicieni urmează exemplul colegilor din SUA și cer restricții mult mai dure pentru aplicație, pe fondul temerilor că datele din TikTok vor fi folosite pentru spionaj.
TikTok face obiectul unei anchete pentru că a trimis date despre utilizatorii din UE în China. Relatările potrivit cărora angajații TikTok din China au folosit aceste date pentru a urmări mișcările a doi jurnaliști occidentali nu au făcut decât să intensifice temerile legate de spionaj, în special în Germania.
TikTok a recunoscut incidentul și a concediat patru angajați, acuzând un acces neautorizat la datele utilizatorilor. Dar explicațiile nu au mulțumit.
Invocând o „lipsă de securitate și de protecție a datelor”, precum și transferurile de date către China, purtătorul de cuvânt pentru politica digitală al grupului social-democrat din Bundestag a declarat că interdicția americană privind instalarea TikTok pe telefoanele angajaților federali este „de înțeles”.
„Cred că este logic să se examineze în mod critic și aplicații precum TikTok și, dacă este necesar, să se ia măsuri. Prin urmare, îi sfătuiesc pe funcționarii publici, dar și pe fiecare cetățean, să nu instaleze servicii și aplicații care nu prezintă încredere pe telefoanele lor”, a adăugat Jens Zimmermann, citat de Politico.
Maximilian Funke-Kaiser, purtătorul de cuvânt pentru politica digitală al grupului liberal FDP din parlamentul german, a mers chiar mai departe, evocând perspectiva unei interdicții totale de utilizare a TikTok pe telefoanele guvernamentale.
Pentru Moritz Körner, un deputat centrist din Parlamentul European, riscurile potențiale legate de TikTok sunt mult mai mari decât în cazul Twitter, din cauza bazei de utilizatori mai mari a aplicației chineze și a faptului că până la o treime dintre utilizatori au vârste cuprinse între 13 și 19 ani.
„Aplicația chineză TikTok ar trebui să se afle sub supravegherea specială a autorităților europene”, a scris el într-un e-mail. „Lupta dintre sistemele autocratice și cele democratice se va desfășura și prin intermediul platformelor digitale. Europa trebuie să se trezească”, a spus acesta.
Și în Elveția, țară din afara UE, criticile au devenit tot mai insistente. Acolo, unii legislatori au cerut la începutul acestei luni interzicerea instalării TikTok pe telefoanele oficialilor.
Deocamdată nu există o interdicție oficială
Totuși, până în prezent, niciun guvern sau organism public european nu a urmat exemplul SUA, pentru a interzice utilizarea TikTok pe telefoanele funcționarilor.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru Politico că orice restricție privind utilizarea TikTok pentru funcționarii UE ar „necesita o decizie politică și se va baza pe evaluarea atentă a preocupărilor legate de securitatea cibernetică în materie de protecție a datelor și altele”.
Un purtător de cuvânt al Parlamentului European a declarat că serviciile sale „monitorizează în permanență” situația, dar a evitat să facă comentarii cu privire la platforme specifice.
Politico a contactat, de asemenea, agențiile de securitate cibernetică din UE, Marea Britanie și Germania pentru a le întreba dacă au avut sau au în plan restricții sau recomandări care au legătură cu TikTok.
Niciuna nu a semnalat vreo restricție specifică, ceea ce nu înseamnă că acestea nu există. În Germania, de exemplu, funcționarii care folosesc iPhone-uri nu pot utiliza sau descărca TikTok în secțiunea telefonului lor în care pot fi accesate date confidențiale.
Pentru agenția pentru protecția datelor din Hamburg, una dintre cele 16 din sistemul federal german, restricționarea TikTok pe telefoanele oficiale ar fi o idee bună.
„Pe baza a ceea ce știm din sursele disponibile, împărtășim, printre altele, preocupările guvernului american pe care le-ați menționat și, prin urmare, am considera oportun ca agențiile guvernamentale din UE să se abțină de la utilizarea TikTok”, a declarat un purtător de cuvânt.