Foto: Time

„Ca toate calitățile umane, curajul apare în unii dintre noi la diferite nivele și în diferite momente”, a scris Edward Felsenthal în textul în care și-a motivat alegerea. „Anul acesta recunoaștem patru jurnaliști și o instituție de știri care au plătit un preț teribil pentru a prezenta adevărul: Jamal Khashoggi, Maria Ressa, Wa Lone și Kyaw Soe Oo și Capital Gazette din Annapolis”, a continuat editorul Time.

„Personalitatea anului” recunoaște „persoana sau grupul de persoane care au influențat cel mai mult știrile și lumea – în bine sau în rău – în ultimul an”.

Cine sunt „Gardienii războiului pentru adevăr”

Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi, jurnalist al Washington Post, care a trăit în SUA, era un cunoscut critic al guvernului saudit și al prințului Mohammed bin Salman. El a trăit într-un exil auto-impus, dar în octombrie a mers la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține o serie de documente de care avea nevoie pentru a se căsători cu logodnica sa.

Jurnalistul a dispărut pe 2 octombrie după ce a fost văzut intrând în sediul consultatului Arabiei Saudite din Turcia.

Autoritățile saudite și-au schimbat punctul de vedere de mai multe ori, înainte de a recunoaște că bărbatul a fost ucis.

Moartea lui a stârnit o revoltă în întreaga lume și mai multe administrații au amenințat cu boicotarea Arabiei Saudite.

The Capital Gazette

În luna iunie, cinci jurnaliști au murit și alte două persoane au fost rănite, în urma unui atac armat care a avut loc asupra redacției publicației The capital Gazette, un ziar din Annapolis, capitala statului Maryland, aflată în apropiere de capitala federală a SUA – Washington.

Jarrod Warren Ramos a intrat înarmat în sediul publicației și a împușcat mai mulți jurnaliști. Atacatorul este un bărbat care a dat în judecată publicația în 2012 pe motiv de defăimare, dar cazul a fost respins de instanță.

Victimele atacului au fost Wendi Winters, Rebecca Smith, John McNamara, Gerald Fischman și Robert Hiaasen. Erau redactori, editori și angajați ai ziarului.

Wa Lone și Kyaw Soe Oo

Wa Lone și Kyaw Soe Oo sunt doi jurnaliști Reuters arestați în Myanmar în baza Legii Secretelor Oficiale, un act normativ ce datează din perioada colonială a acestei ţări.

Cei doi jurnaliști Reuters au fost arestaţi în decembrie 2017 pentru o presupusă deţinere de documente care ar aparţine statului Rakhine din Mayanmar. Din documente ar rezulta că fuga celor aproape 700.000 de etnici rohingya în urma unei campanii brutale lansate de armata birmaneză în luna augustreprezintă o operaţiune de epurare etnică.

„Wa Lone şi Kyaw Soe Oo sunt judecaţi pur şi simplu pentru că au transmis ştiri din acea regiune”, a declarat Amal Clooney, cea care îi reprezintă în instanță pe cei doi jurnaliști care riscă o pedeapsă de 14 ani de închisoare.

Maria Ressa

Marisa Ressa este o jurnalistă de 55 de ani din Filipine care a fondat publicația locală Rappler, un site de știri online, a cărui scop era cel de a prezenta publicului larg efectele războiului violent împotriva drogurilor și crimele extrajudiciare ale președintelui Rodrigo Duterte.

Guvernul condus de Duterte a refuzat să acrediteze jurnaliștii Rappler și în noiembrie a acuzat publicația de fraude fiscale, a arestat-o pe Ressa și încearcă să o condamne la 10 ani de închisoare.

Pe lista scurtă a nominalizaților de anul acesta s-au numărat Donald Trump, Vladimir Putin, procurorul special în ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile din Statele Unite, Robert Mueller, președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, Meghan Markle, Christine Blasey Ford, cea care l-a acuzat pe senatorul Brett Kavanaugh de hărțuire sexuală, Ryan Coogler și regizorul filmului Black Panther. Au mai fost nominalizate cele peste 2.000 de familii de imigranți separați la granița cu Statele Unite după ce au încercat să intre ilegal în țară și elevii care au început o mișcare națională de luptă împotriva armelor după atacul dintr-o școală din Florida.

Fotografie principală: HEPTA


Citește și: Schimbările Codului Rutier italian pe înțelesul tuturor. Ce trebuie să știe românii din Italia cu mașini înmatriculate în țară, pentru a nu risca amenzi usturătoare


 

La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News