„PERICOL INUNDAȚII – COD ROȘU pe râul Timiș 20.06 ora 12 – 22.06 ora 12. Respectați măsurile dispuse de autorități pentru a vă asigura protecția”, așa începe mesajul primit și de zece ori într-o noapte de unii locuitori din Timișoara.

Contactați de Libertatea pentru a explica de ce au trimis de atâtea ori mesajul în mijlocul nopții, reprezentanții ISU au spus că nouă mesaje au emis în total toată săptămâna, iar în weekend a fost trimis unul singur. Atenționările au fost atât pentru cod roșu de vreme rea, cât și pentru cod roșu de inundații.

Conform procedurii, alertele prin RO-ALERT se trimit la nivel local, din sediile ISU.

Corespondentul Libertatea din Timișoara a început să primească alerte încă de sâmbătă. Au fost în total zece avertizări, dintre care unele trimise în timpul nopții.

Averizările primite de reporterul Libertatea, o parte dintre ele fiind chiar în timpul nopții

Alți timișoreni au primit două, trei, patru, cinci, șase sau șapte alerte, în timp ce alții nu au primit deloc, deși au setările pe telefon pentru a le primi. Cu toate că se află sau nu în zone afectate de inundații.

Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș, ultima alertă prin aplicație a fost emisă sâmbătă, la ora 11.48. Aceasta este alerta pe care unii timișoreni sau timișeni au primit-o de șapte, opt, nouă sau chiar zece ori.

Explicațiile ISU pentru numărul mare de alerte

O posibilă explicație a numărului mare de alerte este că un telefon se poate conecta la mai multe celule.

„Există posibilitatea ca un telefon mobil să se conecteze la mai multe celule. De exemplu, cine stă la limita unei localități se poate conecta către celula din acea localitate sau către cea de lângă. Noi chiar dacă am primit coduri roșii noaptea, am evitat să transmitem noaptea”, mai spune Megherea.

Reprezentanții ISU Timiș spun că nu au primit sesizări oficiale privind numărul mare de alerte, deși au văzut și ei că oamenii se plâng inclusiv pe rețelele de socializare că le-au „urlat” telefoanele în repetate rânduri la sfârșit de săptămână. 

„Noi nu am fost sesizați în mod oficial, au fost sesizate probleme doar când s-au făcut probele aplicației. Eu i-am anunțat acum pe colegi că ne-ați sesizat și cel mai probabil vor face sesizări la București”, ne-au mai precizat cei de la ISU. 

Cum funcționează RO-ALERT

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență. Este folosit în situații majore în care viața și sănătatea oamenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile. A fost implementat de MAI, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale, printr-o ordonanță de urgență emisă în 2017. 

„Pentru a difuza un mesaj de avertizare populației, operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie transmisă avertizarea. Tehnologia Cell Broadcast, pe care se bazează Sistemul RO-ALERT, permite ca antenele de comunicații mobile din zona selectată să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în aria de acoperire a acestora. Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, așadar rămân necunoscute”, se arată în descrierea aplicației.

Telefoanele trebuie să fie configurate pentru a putea primi alerte prin acest sistem. Avertizările pot fi oprite din setările oricărui telefon mobil. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News