Mămicile „Mai Tari ca Google din Timișoara”, adunate pe un grup de Facebook, cer primăriei, printr-o petiție online semnată deja de peste 1.100 de persoane, să facă dezinsecție și să stropească împotriva căpușelor. Mai mult, una dintre mămici spune că a trecut printr-o experiență neplăcută și a cerut ajutorul unei clinici din Augsburg, Germania, care este specializată în tratamentul infecției cu borrelia, bacteria care provoacă boala Lyme. Ele se tem să mai meargă cu copiii în parcuri și în locurile de joacă, de teama unei boli ce poate fi fatală.
„Procedura pe care o să o găsiți în spitalele din România este următoarea: se acoperă căpușa cu tampon îmbibat în spirt (total greșit, căpușa în condiții de stres varsă conținutul stomacului în gazdă), apoi se ia o pensetă și se trage (din nou eronat, pentru că apăsarea abdomenului prin apucarea cu penseta golește de tot căpușa). Se folosește un dispozitiv ca un cârlig care se rotește, se găsește pe net ieftin. Tot procedura de la București mai dă trei zile de antibiotic, total inutile în cazul infecției cu borrelia. Dacă aveți noroc, vi se recomandă și analize de sânge”, a povestit o femeie.
Ea mai spune că efectele infectării cu bacteria pot fi imediate sau pot apărea chiar și după un an, în funcție de cât de slăbit este sistemul imunitar.
„Nu mai este ca pe vremuri, că te mușcau și atât. Nu cred că ar trebui să ne culcăm pe o ureche că nouă nu ni se poate întâmpla. Mie mi s-a întâmplat. Suntem unite, putem face o schimbare pentru copiii noștri ca să putem să îi ducem în parcuri fără grija căpușelor. Haide să facem o petiție pentru dezinsecția parcurilor și a spațiilor verzi”, mai spune mămica revoltată.
Într-o săptămână, petiția online „Doresc dezinsecția contra căpușelor în Timișoara” a adunat peste 1.100 de semnături.
Zeci de oameni înțepați de căpușe au mers la spital
În timp ce mămicile se revoltă pe rețelele de socializare, iar reprezentanții primăriei ridică din umeri, mai mulți timișoreni au ajuns deja la urgențe după ce au fost înțepați de căpușe.
În cursul săptămânii trecute, la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” au ajuns 35 de oameni care s-au plimbat prin iarbă. Doctorii recomandă mersul la urgențe, pentru a putea extrage căpușa în cel mult 24 de ore de la înțepătură. Dacă aceasta stă mai mult de 24 de ore în piele, există riscul declanșării bolii Lyme, spun medicii.
„Cea mai bună profilaxie este să extrageți căpușa în maximum 24 de ore. Indiferent de căpușă, aceasta nu ajunge să elimine borrelia în organism în 24 de ore. Dacă nu ați observat și constatați că aveți o căpușă pe tegument, atunci se face tratamentul. Adresați-vă medicilor, mergeți la Urgențe”, a explicat doctorul Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.
Timișoara, un oraș fără dezinsecție de peste 4 ani
Timp de aproape cinci ani, în Timișoara nu s-a putut face dezinsecție, cu excepția unui an când a venit un ordin de la minister și s-a făcut o procedură de urgență, de teama virusului Zika.
În anul 2013, Primăria Timișoara a fost dată în judecată de singura firmă care a participat la licitația pentru serviciul de dezinsecție, dezinfecție și deratizare, dar care nu s-a calificat. Romprest S.A. a blocat dezinsecția timp de aproape cinci ani în Timișoara. Vreme de patru ani nu s-a întâmplat nimic în instanță, și nici în parcurile Timișoarei, când nu s-a stropit deloc împotriva insectelor.
La sfârșitul lunii octombrie 2017, primăria a câștigat procesul intentat de Romprest, iar serviciul a fost deblocat.
S-a făcut puțină dezinsecție în 2016, în regim de forță majoră, de teama virusului Zika, iar în vara lui 2017 s-a semnat un contract pentru jumătate de an, cu o firmă locală, care a putut stropi până în februarie 2018. Iată că acum Timișoara este iarăși fără acest serviciu, iar reprezentanții primăriei încă n-au terminat documentația necesară pentru o nouă licitație.
Citește și: Cum se vor împărţi fondurile europene: UE ar vrea să ia din banii statelor din est pentru a-i da Greciei şi Spaniei
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro