Cu câteva luni înainte de finalul mandatului său de primar, Janos Torok, printre multiplele realizări avea să transforme Timișoara în primul oraș din Europa continentală cu străzile iluminate electric.
În seara de 12 noiembrie 1884, la lăsarea întunericului, pe străzile Timișoarei se aprindeau 730 de lămpi incandescente cu filament de cărbune.
Povestea modului în care orașul a ajuns să fie iluminat electric a început cu doi ani mai devreme.
Pe data de 25 decembrie 1882, municipalitatea a semnat cu firma Anglo-Austrian Brush Electric Comp. Limited o înțelegere prin care compania respectivă urma să construiască o uzină electrică la Timișoara și să asigure iluminatul cu începere de la 1 septembrie 1883. Construirea uzinei avea să dureze mai mult decât se planificase. Iluminatul stradal electric era inaugurat la Timișoara în 12 noiembrie 1884.
„Iluminatul public stradal este asigurat de 730 lămpi, cu o rețea de 60 km de străzi, alimentate cu energie furnizată de Uzina electrică dotată cu mașini ce fuseseră prezentate la expoziția de la Viena din 1883. Costul era unul foarte ridicat: pentru fiecare dintre cele 730 becuri electrice, firma încasa 82 coroane de la Primărie“, transmite identitatea.ro.
Timișoara, primul oraș european cu străzile iluminate electric
Timișoara a devenit primul oraș din Europa cu străzile iluminate electric, și al doilea în lume, după New York.
„Lumina lămpii electrice este puternică și întrece de departe pe cea a flăcarii cu gaz; lumina este de tot blândă, aproape identică cu luciul lunei, nu numai că nu conturba vederea ochiului, ci și o îndulcește oarecum“, nota la acea vreme publicația „Luminatorul“ (nr. 76/22 sept. – 4 oct. 1884).
Sistemul pus în funcțiune atunci cuprindea un traseu stradal de 60 de kilometri.
La Timișoara, iluminatul public stradal a fost proiectat și executat de la bun început ca un sistem general, pentru un oraș întreg. Rețeaua electrică acoperea o arie de 10 km pătrați, nu doar o stradă sau două, așa cum s-a întâmplat în 1881, la Stockholm, sau în 1882, la Berlin.
Avea să fie consemnată una dintre cele mai importante premiere pe care Timișoara le-a înregistrat de-a lungul istoriei sale.