Miercuri, la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica au început cursuri de limba japoneză susținute chiar de către Excelenţa Sa Kanji Tsushima, fost ambasador al Japoniei în România. În primele două zile de la anunțul dat s-au înscris peste 400 de oameni, deși numărul de locuri era limitat la o grupă de 40 de persoane.

Fostul ambasador a acceptat să înceapă cursurile cu două grupe de câte 100 de persoane.

Povestea Excelenței Sale Kanji Tsushima a început în 1965, pe când avea doar 21 de ani. A venit în România să învețe limba română și s-a îndrăgostit pe viață de țara noastră. A fost martor al invaziei trupelor rusești în Cehoslovacia, al cutremurului din 1977 și al Revoluției din 1989. A văzut toată evoluția regimului comunist, de la momentul de deschidere din anii 70 până la prăbușirea lui la sfârșitul anilor 80. În 2008, Kanji Tsushima s-a pensionat. El revenea o dată pe an în România, până când a decis să se mute definitiv aici.

Din 2013, locuiește la Timișoara și s-a declarat îndrăgostit de literatura română. A înființat Asociația Culturală Yamato și a adus în România arta vechilor samurai, arta sabiei, fiind fondator al mișcării de Kendo și Iaido.

„Sunt surprins de numărul mare de timişoreni care vor să înveţe limba japoneză. Mărturisesc că nu mă aşteptam la un număr atât de mare de înscrieri. Mulţumim Excelenţei Sale Kanji Tsushima, fostul ambasador al Japoniei în România, pentru oportunitatea oferită timişorenilor de a studia limba japoneză, şi încă în mod gratuit, precum şi pentru efortul deosebit pe care l-a făcut, acceptând înfiinţarea unei a doua grupe de studiu, cu un număr crescut de cursanţi”, spune rectorul Universității Politehnica din Timișoara, Viorel Șerban.

Excelenţa Sa Tsushima Kanji este un prieten mai vechi al UPT, unde a susţinut mai multe conferinţe pe teme de cultură şi civilizaţie japoneză, dar şi de comunicare diplomatică.

Citește și: EXCLUSIV Afacerea „cămine culturale” pe banii statului. De la tradiții la „nunți, botezuri, cumetrii”

 
 

Urmărește-ne pe Google News