Totul începe cu un control Covid-19 din 2021. Biroul pentru Relații și Condiții de Muncă din Neuchâtel (ORCT) observa că „Jean Singer et Cie”, companie care produce cadrane pentru ceasuri, impune „monitorizarea pauzelor de toaletă”.

„Nu respectă principiile Legii federale a muncii”

Pentru ORCT, care se bazează pe un aviz al SECO (Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice), „această obligație nu respectă principiile Legii federale a muncii”.

În ianuarie 2022, organismul a cerut ca această companie cu sediul în Boudry (cantonul Neuchâtel) „să-și schimbe practicile și să informeze despre măsurile luate”.

Compania nu este de acord și, lună mai târziu, în februarie 2022, informează ORCT că „nu va da curs cererilor sale”.

„Întreruperile muncii care satisfac nevoile fiziologice nu pot fi considerate pauze”

În aprilie 2022, Oficiul a emis o interdicție scrisă pentru Jean Singer et Cie de a impune „ștampilarea” pauzelor de toaletă. În decizia sa, acesta afirmă că „întreruperile muncii care satisfac nevoile fiziologice nu pot fi considerate pauze”, deoarece „nu sunt destinate refacerii”.

Obligația ar putea „încuraja personalul să se abțină sau să nu se hidrateze, ceea ce ar putea duce la tulburări fiziologice grave”.

Jean Singer et Cie s-a opus acestei decizii în fața Departamentului pentru Ocuparea Forței de Muncă și Coeziune Socială.

Pentru companie, noțiunea de pauză este definită ca „întrerupere a muncii necesară pentru a mânca, pentru a se relaxa și pentru a recupera forțele”.

Compania a dus cazul în instanță, tribunalul a admis apelul

Acest argument nu convinge Departamentul În ianuarie 2024, a fost respins recursul, agenția considerând că „mersul la toaletă ar trebui să fie considerat parte a timpului de lucru”.

Jean Singer a dus cazul în instanță. Iar Tribunalul de Drept Public al Curții Cantonale a admis apelul companiei de ceasuri.

În decizia sa, Curtea de Drept Public constată că „noțiunea de pauză nu este clar definită în lege. Prin urmare, legiuitorul nu a oferit o soluție clară cu privire la acest subiect”.

Lacuna de lege și „discriminarea” a femeilor

Pentru judecători, legea nu interzice în mod expres angajatorului să deducă pauzele de toaletă din timpul de lucru. Pe de altă parte, instanța consideră că obligația de „bifare” a timpului petrecut la toaletă discriminează femeile.

„Ele se confruntă cu ciclul menstrual. Acest fenomen fiziologic necesită respectarea normelor de igienă de bază și, în consecință, vizite mai frecvente, chiar mai lungi la toaletă”, notează Curtea. Prin urmare, a cerut producătorului de ceasuri să pună în aplicare măsuri pentru a reduce aceste inegalități.

  • Potrivit site-ului oficial al companiei, Jean Singer și fiii săi, Jean-Charles și Paul-Emile, și-au lansat firmaîn 1918, cu un mic atelier în La Chaux-de-Fonds. Abia după două decenii au început să fabrice cadrane de ceas.

„Va trebui să aducem un certificat medical”

Sindicalista Solenn Ochsner, șeful sectorului industrial la Unia Neuchâtel: „Mă gândesc cum e să te cronometreze când mergi la toaletă, pentru. Va trebui să aduci un certificat medical când managerul tău crede că ai fost la toaletă prea des într-o zi de lucru”.

Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice a luat act și de decizia Tribunalului Cantonal din Neuchâtel. Cu toate acestea, își reiterează poziția, și anume că „o măsură care supune angajații controlului deplin al acțiunilor și gesturilor lor în companie nu este în sine compatibilă cu respectarea principiului integrității personale a lucrătorilor”.

RTS a găsit alte trei companii de ceasuri cu sediul în La Chaux-de-Fonds care le cer angajaților lor să anunțe când merg la toaletă. Două firme aparțineau Swatch Group.

Gigantul producător de ceasuri a răspuns că „aceste două cazuri particulare și izolate nu corespund deloc practicilor grupului. În toate celelalte companii din grup, nu există nicio cerință de a bifa o condică de toaletă. Vom alinia imediat situația din aceste două unități la standardele grupului. Cele două companii în cauză au fost informate”.

Urmărește-ne pe Google News