Ministrul sănătății din Marea Britanie a cerut zilele trecute oamenilor să ”nu își ucidă bunica”, într-un moment în care statisticile din Regat au confirmat că tinerii sunt cei responsabili pentru creșterea numărului de cazuri COVID.
Nu vă ucideți bunica luând coronavirusul și răspândindu-l. Și ați putea să îl dați mai departe chiar înainte de a simți vreun simptom.
Matt Hancock, ministrul Sănătății din Marea Britanie:
Deşi numărul deceselor cauzate de noul coronavirus se află la cel mai scăzut nivel de după luna martie, numărul noilor cazuri pozitive este în creştere, la fel cum se întâmplă şi în alte ţări din Europa.
Acest număr a ajuns marţi la 2.460 – una dintre cele mai mari cifre care au fost atinse după luna mai – iar totalul a urcat la 352.560.
În aceste condiții, adunările la care participă mai mult de şase persoane vor fi interzise începând de luni în Anglia.
Limita era fixată în prezent la 30 de persoane.
Spania
Și în Spania, care a devenit luni prima țară vest-europeană cu peste 500.000 de cazuri COVID, autoritățile au început să ceară de câteva săptămâni mai multă vigilență din partea tinerilor.
Luna aceasta va fi una crucială pentru Spania, în condițiile în care milioane de elevi se întorc la școală, după jumătate de an de absență.
Potrivit ultimelor date, 25% din noile cazuri sunt detectate în rândul persoanelor cu vârste între 15 și 29 de ani.
Oamenii cu vârste cuprinse între 15 și 59 de ani reprezintă 71% din numărul total al noilor cazuri.
Marți, Ministerul Sănătății a lansat o nouă campanie care intenționează să reamintească populației, în special tinerilor, de importanța regulilor de bază: igiena, purtarea măștii și distanțarea socială.
Franța
În cel mai recent raport dat publicității pe tema epidemiei, autoritățile de la Paris atrag atenția asupra progresiei exponențiale a transmiterii virusului ”în special în rândul adulților tineri” și observă că aceștia ”nu respectă măsurile de prevenție”.
Cea mai mare creștere a numărului de cazuri COVID, în săptămâna care s-a încheiat pe 1 septembrie, comparativ cu săptămâna precedentă, s-a înregistrat în rândul tinerilor de până la 14 ani (44%).
Luni, televiziunile franceze au arătat clipuri cu cluburile aglomerate din Paris unde foarte puțini tineri poartă mască.
Irlanda
Și în Irlanda, tinerii joacă un rol disproporționat în răspândirea virusului.
Potrivit autorităților, segmentul de populație care are cele mai multe șanse de infectare este cel al persoanelor cu vârste între 15 și 24 de ani.
Creșterea numărului de cazuri noi a declanșat îngrijorări cu privire la așteptata începere a anului universitar.
Fără măsuri stricte, redeschiderea campusurilor universitare va multiplica interacțiunile sociale și va aplifica contactele între persoanele cele mai predispuse la infectare și la răspândirea virusului, a avertizat Seán LEstrange, un expert de la University College Dublin.
Și în Irlanda de Nord, un fost ministru al Sănătății, Jim Wells, a avertizat că regiunea se confruntă cu un al doilea val alimentat în special de tineri.
Wells a declarat pentru BBC că executivul regional ar trebui să transmită foarte clar mesajul potrivit căruia ”doar pentru că au ai între 18 și 30 de ani, asta nu înseamnă cu nu poți fi purtător al bolii”.
Italia
Ministrul sănătății de la Roma, Roberto Speranza, le-a cerut tinerilor să ”dea o mână de ajutor” pentru a combate coronavirusul, într-un moment în care vârsta medie a oamenilor infectați a scăzut la 32 în ultima lună.
”Au plătit un preț uriaș în ultimele luni, începând cu închiderea școlilor și universităților, și îi rugăm să ne ajute deoarece virusul este mai puțin nociv pentru tineri”, a spus Speranza luni.
Dar riscă să transmită virusul părinților și bunicilor, așa că vom continua să cerem tinerilor să poarte măști și să mențină distanța de un metru.
Ministrul sănătății de la Roma, Roberto Speranza:
Numărul de noi cazuri a început să crească din nou în Italia, după o vară relativ liniștită. Potrivit statisticilor, 61,1% dintre persoanele care s-au infectat în ultimele 30 de zile au vârste între 19 și 50 de ani.
Germania
Numărul infecțiilor a reînceput să crească și în Germania, iar jumătate din noile cazuri sunt printre oamenii cu vârste de până la 30 de ani.
Incidența infecțiilor este de 30 de cazuri la 100.000 de persoane, în rândul tinerilor cu vârste între 20 și 24 de ani.
Prin comparație, incidența în rândul adulților cu vârste între 40 și 49 de ani este de 10 cazuri la 100.000 de persoane.
Îngrijorări există în special la Berlin, unde incidența virusului printre tinerii de 20-24 de ani este de 43 de cazuri la 100.000 de persoane, în condițiile unei medii în capitală de doar 13,7 cazuri la 100.000 de locuitori.
”Petrecerile sunt de vină pentru această situație”, a declarat ministrul Sănătății de la Berlin, Dilek Kalayci, care a avertizat că dacă cifrele nu scad, autoritățile vor fi forțate să introducă măsuri mai dure de restricție.
Polițiștii au dispersat în mai multe rânduri mulțimi mari de tineri strânse în parcuri sau cu ocazia unor petreceri ilegale.
Mii de germani au trecut granița la Praga, unde măsurile erau mai relaxate. Dar și autoritățile din capitala Cehiei au decis să limiteze programul cluburilor și al discotecilor până la miezul nopții, după o creștere a numărului de cazuri de infecție.
Unele restricții privind vânzările de alcool au fost introduse la Munchen și Hamburg, dar autoritățile au ezitat să impună măsuri mai dure, din teama că acestea ar putea avea efectul invers.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!