Actrița de teatru Kosar Eftekhari, 23 de ani, a ieșit în stradă în semn de protest fața de uciderea Mahsei Amini, în custodia poliției pe 16 septembrie 2022. Tânăra de 22 de ani fusese reținută din cauză că nu purtase valul islamic.
Forțele miliției o arestaseră deja pe Kosar de 8 ori. Au băga-o de fiecare dată în închisoare pentru câteva zile.
În acea zi fatidică, 12 octombrie 2022, Kosar era din nou pe stradă. Un bărbat de la serviciul de securitate iranian îi stă în cale. Trage o minge de vopsea și Kosar cade la pământ. În timp ce ea stă întinsă pe stradă, bărbatul îi îndreaptă pistolul spre față.
„A zâmbit, apoi m-a împușcat în ochi”
„A zâmbit, apoi m-a împușcat în ochi. Am simțit o durere incredibilă. Era sânge peste tot”, spune Kosar, într-un interviu pentru Bild.
După ce Kosar a fost împușcată, două femei au ajutat-o și au chemat un taxi, care a dus-o la spital.
Cei mai mulți șoferi au refuzat să mă ia. În cele din urmă, cineva a spus: „Hai, o voi face”. Când mi-am văzut fața rănită în oglinda retrovizoare, nu mi-a venit să cred.
Kosar Eftekhari:
După ce au operat-o, medicii care au salvat-o au fost arestați, susține Kosar. Ea a suferit trei intervenții chirurgicale.
Cu ajutorul unui contrabandist, ea a reușit să fugă în Irak și, de acolo, în Germania, de unde continuă să protesteze față de regimul de la Teheran.
„I-am lăsat pe toți în urmă. Părinții mei, cei patru frați mai mici, colegii mei de la teatru”, spune Kosar.
„Am strigat la ei și i-am rugat să nu tragă”
Kosar este contact cu mulți dintre cei care au reușit să scape, precum Mersedeh Shahinkar, care acum locuiește la München cu fiica ei de 11 ani.
Am strigat la ei și i-am am rugat să nu tragă. S-au uitat la mine și m-au împușcat drept în ochi.
Mersedeh Shahinkar:
Ea a găsit și un medic înțelegător care a tratat-o în secret. „Acolo, totul este menit să sperie oamenii, să-i intimideze”.
Cel puțin 604 de persoane au fost executate în 2023, în Iran. Femeile nu au voie să iasă din casă neacoperite.
Eleva Elaheh, și ea una dintre fețele rezistenței, a postat o fotografie cu ea însăși cu un ochi rănit și a scris: „Ne-ați împușcat în ochi și ne-ați luat vederea, dar inima încă ne bate”.
„Toată lumea ar trebui să vadă cât de brutal este acest regim din Iran. Acum aș dori să învăț germana rapid și, în mod ideal, să lucrez ca jurnalist”, explică tânăra Kosar.
Încă are dureri la ochiul rănit și iese din casă doar cu bandă de protecție. Ea speră că medicii germani îi vor spune că nervul optic deteriorat ar putea fi încă recuperabil.
„Fetița mea, sunt mândră de tine!”, îi spune mama când vorbește cu ea la telefon. Dar adaugă: „Probabil că nu ne vom mai vedea niciodată”.
În ultimele luni, tot mai multe femei au apărut fără văl în locuri publice, în urma contestării declanşate de moartea Mashei Amini, în septembrie 2022, o tânără arestată pentru încălcarea acestui cod vestimentar strict.
De la Revoluţia islamică din 1973, purtarea vălului este obligatorie în Iran pentru toate femeile, inclusiv străine, care sunt obligate să-şi ascundă părul în locuri publice.
Din cauza unor acte de nesupunere civică din partea femeilor prin nepurtarea vălului, autorităţile au încercat să înăsprească tonul şi au anunţat controale mai multe, cu ajutorul camerelor de supraveghere, şi au arestat actriţe care au pozat fără hijab pe reţele de socializare.
O iraniancă a primit 74 de lovituri de bici și o amendă după ce s-a postat pe rețelele de socializare fără vălul islamic.
Iar adolescenta Armita Geravand, implicată într-un incident la metroul din Teheran pentru că nu purta hijab, a murit după aproape o lună de comă.