”Noi am venit un grup de șase oameni de la Roman”, spune o tânără brunetă, ridicându-se cu vigoare în fața sălii. Băiatul de lângă ea abia a intrat în liceu. 276 de oameni au luat parte luni seara, în Piatra Neamț, la proiecția filmului Colectiv și la discuții cu echipa documentarului și cu jurnaliștii de investigații. Puștiul subțire nu are emoții.
”Doi bărbați mi-au spus că le e groază să vină la film. Abia aștept să mă întorc acasă să-i rușinez”, spune femeia.
Asistența e dominată de tineri de la 14 la 30 de ani. ”M-ați întrebat cu ce plec acasă după acest film. Cu o hotărâre. În această seară am decis să mă înscriu într-un partid politic. De mai multă vreme mă codesc, dar azi am decis să dau submit acelei aplicații la care mă gândeam de multă vreme”, spune o altă tânără. ”Cum vă explicați votul din 2016?”, întreabă ea. ”S-a auzit vocea poporului, așa au decis oamenii”, sună răspunsul. Se așază. Vreme de o oră, cât mai durează discuția, reflexul de reporter revine din când în când la figura tinerei. E interiorizată și concentrată.
O puștoaică de 14 ani își citește întrebarea de pe telefon. Un băiat se foiește, ca și cum se decuplează de ai săi. Un bărbat își lasă mâna să cadă ”pentru că am primit deja răspunsul despre optimism”, râde el.
”Ce e de făcut. S-au schimbat lucrurile? Cum putem participa?”, e o întrebare recurentă în cele 15 orașe unde publicul s-a întâlnit cu echipa filmului Colectiv.
”Optimismul nu e capacitatea de a prognoza viitorul. E, mai degrabă, dorința de a te adăuga nu neapărat cauzei despre care bănuiești că va câștiga, ci celei despre care simți că merită să câștige”, este unul dintre răspunsurile auzite luni seara, la Piatra. Oamenii zâmbesc. Nu sunt deloc mai resemnați decât cei prezenți cu o seară înainte, la Muzeul Țăranului Român, în miezul culturii alternative a Bucureștiului. Și nici nu sunt mai puțin tineri vorbăreți și isteți aici, în sala cinematografului ”Mon Amour”.
Ce drum lung am parcurs de la orașele lui ”Pinalti” și ”Seche”! Piatra Neamț și Bacăul vecin, unde Colectiv va avea azi vizionarea, deveniseră simbolurile siameze ale feudalității în România
Acum 27 de ani, Dumitru Sechelariu flutura pistolul pe terenul de fotbal. Apoi, el lua o întreagă colectivitate în stăpânire, ca primar. Băcăuanul devenise un model de succes pentru întreaga Moldovă. L-a urmat ”cumătrul” Gheorghe Ștefan, din Piatra Neamț. Cu doar un deceniu în urmă, Ștefan se transformase din ”Pinalti” în arendașul moldovean al Elenei Udrea. Nimic nu se mișca fără el. Astăzi, ar pierde la scor o discuție pe argumente cu tinerii din sala din Piatra. După ce va termina cu multele sale dosare.
”Primele două meciuri pe care le-am pierdut, din 2011 și până azi”
La film a venit și Liviu Manolache, statisticianul Gazetei Sporturilor. Liviu e emoționat. O problemă veche îl ține în apartamentul său din Piatra Neamț, de unde irigă, zilnic, cu cifre, o întreagă redacție.
Liviu e unul dintre zecile de oameni ai Gazetei fără de care investigațiile nu ar fi fost posibile, căci ei au scris sport și ne-au dat nouă timp, răbdare și resurse să ne putem ocupa de Hexi Pharma, Secureanu și ceilalți.
”E o premieră pentru mine. Sunt primele două meciuri pe care le-am pierdut, din 2011 și până azi”, îi spune el lui Răzvan Luțac, înconjurat de copiii și tinerii din sală.
Straniul moment de la Constanța
Puștii au fost inima conversației și cu încă o seară înainte, la Constanța. Acolo s-a petrecut un episod ciudat. În hol, acolo unde are loc o nouă rundă de discuții, se apropie un bărbat de 45+. E ras, îmbrăcat în blugi, tuns scurt și cu o șapcă pe cap. ”Vă întreb ceva să-mi răspundeți confidențial”. ”Păi de ce confidențial? E public”, iar constănțenii din jur fac un pas în lateral.
”Cine ține în viață economia României?”, întreabă bărbatul, vădit supărat. ”Oamenii care muncesc”. ”Nu, serios acum. Sunteți un om inteligent?”, insistă el, cerînd un alt răspuns.
”Cei care plătesc taxele, dumneavoastră, noi”, continuă jurnalistul să răspundă. ”Haaai, sunteți inteligent”, ne dezaprobă omul. Îl privim. L-a iritat probabil discuția din sală, în care oamenii au criticat instituțiile și au cerut schimbarea comportamentului lor. Au fost pomenite Președinția, Guvernul, SRI, ISU, Ministerul Sănătății. ”Știți cine ține în viață economia României!”, mai spune bărbatul îngrijit, înainte de a ieși, aproape în plonjon, în ultima noapte rece a mării. Vine primăvara.
”Ne-a urnit la film fata care-i în clasa a XII-a”
Nu știm cine a fost omul și ce a vrut. Și ne întrebăm de ce amintirea momentului reapare aici, la Piatra Neamț, după 48 de ore. Poate pentru că suntem tot în hol, la ieșire.
O femeie blondă, înaltă, slabă, tunsă scurt vine spre ziariști. ”Vă mulțumim! Uitați, pe noi, ne-a urnit la film fata care-i în clasa a XII-a și plecăm optimiști că putem schimba lucrurile dacă facem și noi ceva, dacă nu mai tăcem”. Puștoaica se înroșește un pic, dar doar un pic. Economia României e pe mâini bune.
Programul complet la cinematografele din București și marile orașe din țară îl găsiți AICI.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6