Rămas fără activitate după ce autorităţile au închis temporar toate cabinetele stomatologice din ţară, doctorul Radu Cozma a decis să-şi folosească timpul pentru a produce viziere pentru medicii care luptă împotriva noului coronavirus.
Ajutat de Sergiu Albui, tehnician dentar, Ştefania Boşca, studentă la Stomatologie, şi Otilia Vaida, studentă la Tehnică Dentară, el a ajuns să producă peste 200 de viziere pe zi.
Primele zile au fost horror, totul s-a făcut manual. Am primit apoi un ajutor uriaş cu tăiatul foliei din partea fondatorului firmei Zaleco, Tudor Ortan. Aşa ni s-a uşurat foarte mult munca şi acum putem produce mai multe viziere
Radu Cozma, medic stomatolog din Oradea:
Ei au încercat 4-5 modele până au găsit cea mai bună variantă. „Viziera poate fi dezinfectată şi folosită de mai multe ori, dar materialul se mătuieşte după o perioadă şi trebuie înlocuit. Din acest motiv, am ales un model cu parbriz detaşabil”, a spus Radu.
„E timpul să arătăm că nu suntem o generaţie de blazaţi”
Prietenii lui Radu au povestit cum s-au alăturat proiectului. „ După 5-6 zile de izolare la domiciliu, mi-am dat seama că nu pot lenevi o lună sau două cât va ţine starea de urgenţă. Sunt foarte încântată că fac ceva util pentru aceşti oameni care au grijă de noi în această perioadă dificilă”, spune Otilia Vaida, care s-a oferit voluntară imediat cum a auzit ideea lui Radu.
Tot văd pe Facebook cum mulţi tineri se plâng că s-au săturat de stat în casă, că s-au plictisit. Le recomand să se ofere voluntari pentru tot felul de proiecte sau să facă ei ceva pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie. E cea mai bună metodă antiplictiseală. E timpul să arătăm că nu suntem o generaţie de blazaţi şi că putem ajuta şi noi comunitatea în care trăim
Otilia Vaida, studentă Tehnică Dentară:
Le oferă gratuit
Radu şi amicii săi s-au lovit şi de situaţii neplăcute în această perioadă: „La început, dădeam viziere pe încredere la oamenii din spital care le solicitau, crezând că aceştia le vor împărţi mai departe colegilor. Dar am auzit că unii le ţin sub cheie şi le folosesc doar ei, aşa că acum solicităm numele doctorilor care le utilizează şi nu mai livrăm mai mult de 20 de viziere per instituţie”.
Preţul materialelor este de 6-7 lei pentru o vizieră, iar tinerii le oferă gratis celor care au nevoie de ele.
Sunt ajutaţi de donatori care au văzut iniţiativa lor pe Facebook şi aşa au ajuns să producă peste 1.500 de viziere în două săptămâni.
Câteva instituţii care au primit viziere:
- Spitalul de Boli Infecţioase Oradea
- Spitalul de Oftalmologie din Bucureşti
- Poliţia Oradea
- Farmacii din Oradea
- Firme de curierat
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro