„Avem nevoie de acţiuni imediate şi susţinute pentru a ajuta adolescenţii să pună capăt utilizării potenţial dăunătoare a reţelelor sociale, care s-a demonstrat că duce la depresie, agresiune, anxietate şi rezultate şcolare slabe”, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, într-un comunicat, relatează Wall Street.

În urmă cu doi ani, 11% dintre adolescenți prezentau semne de utilizare problematică a rețelelor sociale, spre comparație cu doar 7%, în urmă cu patru ani, potrivit datelor obținute de la 280.000 de persoane tinere, cu vârste de 11, 13, 15, din 44 de țări din Europa, Canada și Asia Centrală.  

În ceea ce privește simptomele, ele sunt similare cu cele ale dependenței: sentimentul de lipsă și abandonarea altor activități în favoarea rețelelor sociale, incapacitatea de a controla utilizarea excesivă, consecințe negative ale utilizării dese în viața de zi cu zi. 

Fenomenul este cel mai răspândit în rândul adolescenților români, cu vârste de 13 și 15 ani, 28% dintre aceștia fiind afectați. 

La polul opus, fenomenul cel mai puțin răspândit este în rândul adolescenților olandezi (3%). 

„Este esenţial să luăm măsuri pentru a-i proteja pe tineri”

Un alt motiv îngrijorător este acela că o treime dintre adolescenți joacă zilnic jocuri online, iar 22% dintre ei – timp de patru ore cel puțin, a remarcat OMS. 12% dintre adolescenți prezintă un comportament problematic referitor la jocuri. 

„Este esenţial să luăm măsuri pentru a-i proteja pe tineri, astfel încât aceştia să poată naviga în peisajul digital în siguranţă şi să poată face alegeri informate în ceea ce priveşte activităţile lor online, maximizând beneficiile şi minimizând în acelaşi timp riscurile pentru bunăstarea lor mentală şi socială”, a declarat o reprezentantă a OMS pentru Europa, Natasha Azzopardi-Muscat, citată într-un comunicat. 

Există și avantaje în utilizarea rețelelor sociale, în mod responsabil, a subliniat agenția ONU. Potrivit datelor, 36% dintre tineri au declarat că sunt în contact digital constant cu prietenii, procentul crescând la 44% în rândul adolescentelor de 15 ani. 

Tinerii „trebuie să domine reţelele sociale şi să nu lase reţelele sociale să îi domine”, a spus Azzopardi-Muscat. 

Recomandarea OMS către autoritățile naționale este aceea de a îmbunătăți mediile digitale și măsurile educaționale, pentru a permite tinerilor să fie în siguranță în lumea digitală. 

Urmărește-ne pe Google News