Faptul că nu își pot cumpăra repede o locuință este principalul motiv pentru care tinerii aleg să rămână cu părinții, însă și teama de responsabilitate îi face să amâne plecarea de lângă familie.

„Dacă nu te ajută cineva e destul de greu. E destul de complicat, banii sunt limitați, nu mai poti să îți iei ce vrei”, a spus un tânăr pentru Digi 24.

În aceste condiții, potrivit studiului Eurostat, 6 din 10 tineri români stau în locuințe supraaglomerate.

„Se observă și o diferență în ceea ce privește vârstă medie la care fetele, tinerele părăsesc locuința parentală. De exemplu, în România e undeva la 24 de ani, iar tinerii bărbați, în jur de 29-30 de ani”, a declarat sociologul Ciprian Iftimoaei pentru Digi 24.

În Croația, Slovacia, Spania și Italia, tinerii pleacă din casa părintească după 30 de ani, iar în Finlanda, Suedia, Danemarca și Estonia, înainte să împlinească 23 de ani.

Specialiștii spun că, pe de-o parte, statul cu părinții are beneficii când vine vorba despre legăturile între generații.

În schimb, părinții resimt o presiune mare care se pune pe ei, iar pentru tineri, statul cât mai mult acasă poate duce la depresie și anxietate.

Începerea noului an universitar reactivează tinerii pe piața muncii. Peste 26.000 de candidați cu vârsta între 18 și 24 de ani și-au făcut cont pe eJobs în ultima lună.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), tinerii români sunt cei mai afectați de folosirea rețelelor sociale.

Urmărește-ne pe Google News