De mai bine de o săptămână au început pregătirile pentru petrecerea de Halloween 2017 pentru mulți dintre tinerii craioveni, iar pe ultima sută de metri au mai rămas de achiziționat dovlecii ce vor fi transformați în cele mai înfricoșătoare felinare.
Pentru a veni în sprijinul petrecăreților, comercianții de dovleci le-au luat munca din mână tinerilor și au scos la vânzare felinarele deja pregătite să îi însoțească în noaptea de Halloween 2017, marcată de multe tradiții și obiceiuri specifice sărbătorii de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală.
“Anul trecut nu am venit cu dovlecii scobiți, dar anul ăsta am văzut că unul dintre vecinii de tarabă a venit cu unul gata făcut și l-a vândut imediat și ne-am gândit și noi să îi scobim. I-am și pictat, le-am făcut fețe, ochi. Îi vând cu 15 lei bucata, iar pe cei normali, sunt dovleci dulci de plăcintă, cu 2 lei kilogramul”, povestește Ioana Voicu, una dintre comerciantele din Piața Centrală a Craiovei.
Cei mai mulți dintre cumpărători susțin că dovlecii deja pregătiți de Halloween sunt achiziționați în special de părinți pentru copii.
“Nu e bostan din ăla special pentru felinare, însă arată destul de bine și cred că cel mic se va bucura când îl va vedea. E bine că e gata pregătit, ne mai ia și nouă din timp”, a explicat una dintre clientele Ioanei Voicu.
Scuipă în sân când aud de Halloween
Cei mai bătrâni dintre doljeni sunt de părere că astfel de sărbători nu ar trebui să existe în tradiția românească, considerând că aceste manifestări sunt păgâne.
“Draci goi, mamă, sunt copiii ăștia. Nu mai știu ce să inventeze. Să lase la o parte astfel de săbători, la noi nu s-a existat de când mă știu eu. La noi sufletele morților se plimbă pe pământ de Sfântu Andrei, dar ăla e luna viitoare”, este de părere Constantina Galbenu, din comuna doljeană Bucovăț.
Localitatea este la doar șase kilometri de Craiova, însă oamenii de aici nu au fost atinși de spiritul sărbătorii de Halloween. Cei mai mulți dintre ei preferă să păstreze tradițiile bunicilor.
“Noi ne pregătim de Sâmbăta morților, vom face pomeni, ne ducem la biserică, la cimitir, nu ne ducem să petrecem moartea în localuri, cu băutură. Nu știm noi de așa ceva. Scuip în sân când aud astfel de bazaconii. Cum să vină strigoii peste noi?!”, spune Ecaterina Tudor, una dintre localnicele din satul Leamna, comuna Bucovăț.
Cluburile craiovene pregătite de petreceri de Halloween 2017
După perioada estivală, patronii de cluburi din Bănie se pregătesc de sezonul de iarnă, startul petrecerilor până în zori fiind dat în această săptămână, când unele dintre cele mai în vogă localuri și-au redeschis porțile cu petreceri dedicate sărbătorii de Halloween.
Sute de tineri craioveni se costumează în diverse personaje ce aduc aminte de eroii serialului Familia Adams, dar și de legendele prințului Dracula, pentru a lua parte la Halloween Freak Show. Bineînțeles, în această săptămână vor fi solicitați și make-up artiștii, care se vor întrece pe sine pentru a realiza cel mai înfiorător machiaj.
Petrecerile de Halloween sunt de origine celtică, imigranții irlandezi crezând că data de 31 octombrie aduce spiritele celor morți pe pământ pentru a comunica cu oamenii. Pentru a speria fantomele și a-i convinge să se întoarcă pe lumea de dincolo, celții se costumau în personaje înfiorătoare.
Citește și: VIDEO/ Reportaj în satul unde țăranii au dezgropat un mort și i-au înfipt un țăruș în inimă. Oamenii încă mai cred că l-au împiedicat să devină strigoi și-au salvat o fetiță!