„Ca urmare a faptului că ținta detectată evolua pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, au fost activate, conform procedurilor, structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliție Aeriană sub comandă națională”, a notat MApN.
Pentru monitorizarea situației au fost ridicate de la sol două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.
„Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 4.00, în zona Gura Portiței, oră la care Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din zona de nord-est a județului Constanța”, a anunțat MApN.
Radarele de supraveghere aeriană au urmărit traseul țintei, care a pătruns la o adâncime maximă de 19 kilometri pe teritoriul României către localitatea Cogealac, județul Constanța.
Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la sud de localitatea Cogealac, în jurul orei 4.30, iar aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție.
Încetarea alertei aeriene a fost transmisă în jurul orei 5.10, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare.
Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național, a transmis MApN.
Un incident similar a avut loc, joi, 17 octombrie, când locuitorii din județul Constanța au primit mesaj RO-Alert prin care se semnala existența căderii unor resturi de drone.
Locuitorii din județele Tulcea şi Constanţa au mai fost avertizaţi în privința pericolului căderii unor obiecte din spațiul aerian și la începutul lunii septembrie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Moshu65 • 19.10.2024, 17:24
Si cu ce ma incalzeste pe mine romanul de rand ca a fost detectata pe radar si doar urmarita? Aaaa, am pierdut timp, am consumat kerosen degeaba si i-am mai speriat si pe locuitorii din zona. Si pe urma, cum *** n-au avut contact vizual cu drona cand drona a intrat 20km pe teritoriul romanesc. Ce era invizibila ca bombardierele americanilor, sau pilotii au avut orbul gainii? Ori la radare sunt prosti, ori rusii sau ucrainienii isi bat joc de noi sa vada cun reactionam si ce ridicam in aer. Dupa mine trebuia sa facem ca turcii: ai intrat in spatiul meu aerian, te dau jos si dupa aia mai vedem. Ce ordin de la NATO, ce ordin de la altii, aici e vorba de teritoriul meu national si indivizibil (ca asa zice constitutia). Iar prostii aia de generali activi pe care ii are Ro acum sunt niste papagali care daca Doamne fereste se va intampla ceva, vor fugi si ii vor lasa pe "aliati" sa conduca.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
doritor • 19.10.2024, 15:05
Si la revolutie,pardon lovitura de stat din *89 zburau „tinte imaginare” dinspre rusi. Era bruiaj cibernetic asupra radarelor romanesti de origina sovietica. S-or fi schimbat multe de atunci ,dar de „obiceiurile” rusilor ma indoiesc. O fi ajuns si la ei inteligenta artificiala! Oricum vigilenta trebuie sa ramana treaza inspre est.
Gabryella • 19.10.2024, 09:35
Cred ca e îngrijorător …Amenințările lui Putin nu sunt vorbe în vânt.