În nota de fundamentare a proiectului de act normativ publicat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului se arată că, la 1 noiembrie anul acesta, doar 41,9% dintre cei 16.828.346 de românii eligilibi erau vaccinaţi cu cel puţin o doză. Ceea ce înseamnă, spun autorităţile, că doar 36,81% din populaţia totală a României (19.186.199 de locuitori) este vaccinată împotriva COVID-19.

Procentul cel mai mare de persoane nevaccinate (76,7%) se înregistrează la categoria de vârstă de peste 80 de ani, adică la vârstnicii care sunt cei mai vulnerabili în faţa COVID-19.

Situația vaccinării în România la 1 noiembrie | Sursa: Ministerul Sănătății

Din peste 900.000 de români care au peste 80 de ani, 710.516 sunt nevaccinaţi, iar 21.202 sunt vaccinaţi cu o singură doză.

Şi la categoria de vârstă 70-79 de ani (peste 1.500.000 de persoane), procentul celor nevaccinaţi este foarte mare: 57,6%.

Procentul cel mai mare de persoane vaccinate cu schema completă (peste 40%) se înregistrează în rândul românilor cu vârsta cuprinsă între 40 şi 69 de ani.

E nevoie de încă 16,9 milioane de doze de vaccin, anul viitor

„Ţinând cont de situaţia curentă”, spun oficialii din Ministerul Sănătăţii, „pentru anul 2022, Comitetul Naţional de Vaccinologie a recomandat un obiectiv de acoperire vaccinală de 70% din populaţia eligibilă (cu vârsta) de peste 12 ani, cu pondere pe categoriile de vârstă, şi un obiectiv de acoperire vaccinală precaut de 20% din populaţia de 5 – 11 ani”.

Pentru atingerea acestor obiective şi „conform recomandărilor Comitetului Naţional de Vaccinologie, de asigurare a unui stoc de rezervă de 25% pentru a acoperi anumite situaţii neprevăzute sau stabilirea unor măsuri, care extind utilizarea certificatului verde pentru o categorie mai largă de populaţie, şi eventualele pierderi pe parcusul campaniei de vaccinare în masă, în 2022 ar fi necesare, suplimentar, aproximativ 16,9 milioane de doze de vaccin”, spune Ministerul Sănătăţii.

La vaccinurile produse de Moderna şi AstraZeneca există „un excedent semnificativ faţă de cantităţile contractate”, dar şi „un număr semnificativ de doza suspendate de la livrare, pentru care nu există încă un calendar de livrare şi s-ar putea încerca eliminarea lor din contract”, iar contractul cu compania Johnson&Johnson se încheie la sfârşitul acestui an, „fără a exista perspectiva unei prelungiri sau a unui contract nou”, precizează autorităţile.

Obiectivul pe 2023: 90% rată de vaccinare

Pentru 2023, Comitetul Naţional de Vaccinare a recomandat creşterea obiectivului de acoperire vaccinală la 90% din populaţia eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani. 

Pentru asta, în acel an ar fi nevoie de încă 23,1 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19. Estimarea numărului de doze necesare „a ţinut cont de 20% din populaţia eligibilă ce va trebui acoperită suplimentar cu două doze, şi încă o doză suplimentară de rapel (booster) pentru cei 70% vaccinaţi în anii anteriori”.

În total, în următorii doi ani sunt necesare 40 de milioane de doze de vaccin împotriva COIVID-19, potrivit estimărilor Ministerului Săntătții.

În proiectul de hotărâre se arată că „la o rată mică de acceptare în rândul populaţiei, pe fondul absenţei unei comunicări adaptate şi a unor măsuri de încurajare din partea statului, numărul de doze s-ar putea reduce. În situaţia în care se impune revaccinarea cu un vaccin adaptat pentru o variantă nouă, numărul de doze necesare ar creşte semnificativ.”

Urmărește-ne pe Google News