Întruniți la Paris, Franța, membrii UNESCO au validat doar 8 dintre cele 16 geoparcuri candidate, printre care și „Ținutul Buzăului”.
Un teritoriu rural din zona submontană a judeţului Buzău, „Ținutul Buzăului” are elemente de interes geologic deosebit, care se întinde pe o suprafaţă de peste 1.000 de kilometri pătraţi şi are o populaţie de peste 40.000 de locuitori.
Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți sunt printre cele mai renumite atracții ale acestei regiuni pitorești din zona de curbură a Carpaților, în „Ținutul Buzăului”.
Dosarul a fost întocmit și depus în noiembrie 2020, la UNESCO, de către Asociația „Ținutul Buzăului”, o entitate non-profit creată cu scopul de a asigura toți pașii necesari pentru îndeplinirea criteriilor și pentru obținerea statutului de geoparc, dar și managementul și dezvoltarea acestei zone.
Ținutul Buzăului a fost vizitat în septembrie 2021 de doi experți UNESCO, care timp de trei zile au evaluat teritoriul, descoperind locurile, oamenii și valorile locale, verificând 101 de criterii, dintre care 99 erau obligatorii.
Statutul de Geoparc Internațional UNESCO atestă teritoriul respectiv ca fiind o zonă în care se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea educațională, economică și socio-culturală a comunităților, în consens cu protejarea și dezvoltarea mediului înconjurător.
Ceremonia oficială de acordare a titlului de Geoparc Internaţional UNESCO pentru „Ţinutul Buzăului” va avea loc online, în 21 aprilie.
„Ținutul Buzăului” a devenit al doilea geoparc din România inclus în Rețeaua Globală a Geoparcurilor (GGN), după „Țara Hațegului”.
FOTO: Hepta