UDMR-istul Cseke Attila, ministrul sănătăţii, a participat la o manifestaţie la care s-au afişat mesaje anticonstituţionale
Peste 400 de membri din nouă asociaţii ale tinerilor maghiari au organizat, ieri, un marş pe străzile municipiului Cluj-Napoca, pentru a marca astfel ziua de 15 martie 1848, când a început Revoluţia Ungară.
Tinerii maghiari care au mărşăluit ieri pe străzile municipiului Cluj-Napoca au purtat steaguri ale Ungariei şi ale aşa-numitului Ţinut Secuiesc, precum şi pancarte pe care scria în limba maghiară “Ţinutul Secuiesc nu este România!”. La manifestări a fost prezent şi ministrul sănătăţii, Cseke Attila, care a declarat: “15 martie este o zi a tuturor maghiarilor, care se sărbătoreşte nu numai în Ardeal, ci şi în toate părţile lumii unde sunt maghiari. E evenimentul cel mai important al anului din punctul de vedere al comunităţii”.
Participanţii la marş au cântat tot timpul pe acordurile unei fanfare şi au fost însoţiţi de jandarmi şi de echipaje de poliţişti. La sfârşitul săptămânii trecute, peste 300 de aleşi locali din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au adoptat, la Sfântu Gheorghe, o hotărâre prin care limba maghiară devine limbă oficială în aşa-zisa Țară a Secuilor.
Care este aşa-zisul Ţinut Secuiesc
Aşa-zisul Ţinut Secuiesc este format, din punct de vedere teritorial, din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş. În anul 2003 a luat naştere Consiliul Naţional Secuiesc, care are, conform statutului, ca principal obiectiv Autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. Secuii sunt un grup etnic de limbă maghiară colonizaţi de principii Ungariei în partea de est a Transilvaniei, cu scopul de a apăra graniţele de invaziile tătare din secolul al XIII-lea.
Câmpeanu: «Declaraţii iresponsabile»
Preşedintele fondator al PNL, Radu Câmpeanu (foto), a solicitat, ieri, Guvernului şi preşedintelui Traian Băsescu să ia măsuri împotriva hotărârilor privind instituirea limbii maghiare ca limbă cu statut egal cu cea română în Ţinutul Secuiesc. “Declaraţiile făcute de comunitatea maghiară sunt iresponsabile şi împotriva unităţii statului român”, a spus Câmpeanu.
Vicepreşedintele PC, Bogdan Diaconu (foto), a declarat că gestul ministrului este incalificabil: “Faptul că un ministru al Cabinetului Boc participă la un miting în care se spune că o parte a României nu aparţine de teritoriul ţării este un atac făţiş la Constituţie. Îi solicit premierului Emil Boc demiterea lui Cseke Attila pentru că a încălcat legea fundamentală a ţării”.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!