Măștile cu trei straturi filtrează cel mai bine particulele SARS-CoV-2, spun cercetătorii de la Universitatea British Columbia. După ce au testat mai multe feluri de măști și 41 de tipuri de țesături, au descoperit că o mască de bumbac matlasat în două straturi, la care se poate adăuga un șervețel uscat pentru bebeluși poate asigura o protecție echivalentă unei măști medicale, scrie Phys.com.
Măștile de pânză au filtrat până la 80% din particulele de 3 microni și mai mult de 90% din particulele de 10 microni. „Ne-am concentrat asupra particulelor mai mari de un micron, deoarece acestea sunt probabil cele mai importante pentru transmisia COVID-19”, a explicat cercetătorul Steven Rogak, profesor de inginerie mecanică. Acesta a specificat și că virusul responsabil de COVID are numai 0,1 microni, dar este mereu atașat de ceva de dimensiune mai mare, cum ar fi picăturile produse de respirație, vorbire și tuse.
Bumbac, mătase și nailon
Organizația Mondială a Sănătății recomandă pentru măștile non-medicale să aibă trei straturi, unul interior absorbant, altul de mijloc care să filtreze și un strat exterior. Echipa de cercetători recomandă țesături diferite pentru fiecare strat:
– bumbac dublu tricotat, bumbac matlasat, nailon tricotat sau satin pentru stratul exterior;
– bumbac dublu tricotat, bumbac matlasat sau mătase cu țesătură simplă pentru straturile interioare.
Nailonul și poliesterul resping apa și, prin urmare, păstrează picăturile dăunătoare în interior. Bumbacul și mătasea sunt materiale prin care se respiră bine și care elimină umezeala. Este importantă și construcția țesăturii care poate ajuta la o respirație mai bună, fiind în același timp și filtrantă.
De exemplu, prin țesătura de poliester și bumbacul cu multe fibre sau mătasea de tip dupion nu se poate respira foarte bine.
Poți îmbunătăți o mască dacă îi adaugi un șervețel uscat pentru bebeluși. „Șervețelele pentru bebeluși sunt, de obicei, realizate din polipropilenă spunlace și spunbond – asemănătoare tipurilor de polipropilenă găsite în măștile medicale și respiratoarele N95”, a explica cercetătoarea Jane Wang, profesor la Medicină. Un alt avantaj al acestor șervețele este că fiind făcute pentru bebeluși, conțin puțini conservanți și substanțe chimice.
Însă în afară de a alege un material care filtrează, dar prin care să se poată respira, e important și designul măștii, astfel încât să se închidă bine la margini.
„Chiar și o mască N95 poate să lase să pătrundă picături cu virusuri dacă nu este compactă, lipită de față. O mască bine realizată, cu un șervețel pentru bebeluși ca filtru poate fi foarte eficientă în a nu lăsa să treacă particulele de 5-10 microni, poate chiar mai eficientă decât o mască N95”, a mai spus Steven Rogak pentru Phys.com. Zonele prin care pot scăpa virusuri sunt în jurul nasului, bărbiei și obrajilor, așa că o mască trebuie să sigileze bine aceste zone ale feței.
„O mască N95 nu va fi eficientă dacă oamenii o poartă pe jumătatea feței. Două măști una peste alta nu vor fi eficiente, dacă oamenii nu o pot tolera din cauza supraîncălzirii, respirabilității sau a problemelor de reținere a CO2. Așa că ar trebui să fim atenți mai mult la a purta corect o mască și a alege un design care să ofere o sigilare bună în jurul nasului și gurii”, a adăugat profesorul Wang.