Printre operațiunile ce țin de întreținerea unei mașini se numără și schimbul de ulei. Intervalul de timp la care se efectuează schimbul de ulei este foarte important, deoarece avem de-a face cu unul dintre cele mai importante fluide consumabile ale unui autoturism.
Pe piață există mai multe tipuri de ulei pentru motor, iar noi îți vom spune care sunt acestea și cum alegi uleiul potrivit pentru motorul mașinii tale.
Cuprins:
Ce este uleiul de motor
Uleiul de motor este un fluid esențial pentru motorul unei mașini. El asigură buna funcționare a propulsorului prin lubrifierea și răcirea componentelor acestuia ceea ce face ca durata de viață a acestora și, implicit, a motorului să crească.
Uleiurile de motor moderne sunt realizate în funcție de fiecare tip de motor astfel încât să ofere cel mai bun randament și să asigure propulsorului o funcționare optimă.
Acest fluid are o compoziție complexă și este compus din ulei de bază în proporție de 75-85% și aditivi 25-15%. Aceștia din urmă au rolul de a îmbunătății anumite caracteristici ale uleiului și, drept urmare, să îi sporească acestuia calitățile.
Uleiul de motor se clasifică după gradul de vâscozitate și al normelor de alcătuire, care sunt două criterii extrem de importante.
Ce rol îndeplinește uleiul de motor
Principalul rol al uleiului de motor îl reprezintă lubrifierea și răcirea componentelor motorului aflate în mișcare, asigurând în acest fel o funcționare optimă.
În același timp, uleiul de motor elimină reziduurile rămase în urma procesului de ardere și asigură etanșeitatea componentelor sale. În plus, oferă și protecție anti-corozivă.
Atâta vreme cât uleiul va fi schimbat la timp, respectând termenele recomandate de producătorul auto, și se va folosi doar uleiul recomandat, motorul va funcționa fără cusur și va asigura o exploatare eficientă.
Ca să eviți surprizele neplăcute se recomandă să verifici măcar o dată pe lună starea și nivelul uleiului de motor pentru că, în cazul unei utilizări îndelungate a mașinii cu un nivel scăzut, poate provoca uzarea prematură și chiar griparea motorului.
- Ce probleme există la mașină atunci când se aprinde becul de ulei
Câte tipuri de ulei de motor există în funcție de vâscozitate
Din punctul de vedere al vâscozității, uleiurile de motor sunt de două feluri:
Uleiul „single grade”
Acest tip de ulei este rar și se folosește doar atunci când motorul funcționează la anumite temperaturi. De obicei se recomandă în zonele unde tot timpul anului este cald sau în regiunile unde tot timpul anului sunt temperaturi scăzute.
Uleiul „single grade” are 11 indici de vâscozitate: 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W, 20, 30, 40, 50 și 60. Acești indici diferă în funcție de temperatură și de sezon (cald/rece). Indicii care prezintă litera W sunt pentru sezonul rece, iar cei fără litera W sunt recomandați pentru sezonul cald.
Uleiul multi grade
Este uleiul de motor care se folosește în zonele cu climă temperată, inclusiv în România. Acesta oferă o plajă de temperatură foarte mare, astfel încât se poate folosi indiferent de anotimp.
Uleiul „multi grade” conține aditivi care conferă un grad redus de vâscozitate la temperaturi foarte ridicate, respectiv un grad de vâscozitate mare la temperaturi mici.
Acest tip de ulei are notatii care combina cate doi indici ai uleiului single grade si care prezinta limita de jos si limita de sus a temperaturii la care functioneaza cel mai bine.
Află și cât de des trebuie schimbat uleiul de motor
Câte tipuri de ulei de motor există în funcție de compoziție
În ceea ce privește alcătuirea uleiurilor de motor, acestea se împart în trei categorii, după cum urmează:
- Ulei mineral – Conține substanțe alcaline din petrol, este cel mai puțin modificat, dar este în același timp și cel mai ieftin de pe piață. Nu este recomandat pentru mașinile de ultimă generație.
- Ulei sintetic – Este obținut prin procedee chimice controlate în laborator. Este alcătuit doar din substanțe chimice sintetizate, ceea ce îi conferă o flexibilitate mare și posibilitatea de a fi realizat în funcție de tipul de mașina pentru care este dedicat. Este cel mai scump ulei de motor de pe piață, dar și cel mai bun.
- Ulei semisintetic – Este o combinație între precedentele două tipuri de ulei de motor și conține ulei mineral și cel mult 30% ulei sintetic. Reprezintă o variantă de avarie dacă nu ai fondurile necesare pentru a cumpăra un ulei sintetic.