Că Ion Ţiriac face cadouri scumpe, de la maşini de lux până la puşti valoroase, de zeci de mii de euro, nu mai miră pe nimeni. Mai puţin cunoscut este, însă, ce daruri primeşte miliardarul.
Iată ce ne povesteşte harghiteanul Pap László, maestru în sculpturi în os: “Sunt înnebunit după vânătoare şi pescuit, dar pasiunea mea de-o viaţă rămâne sculptura în os. Lucrez doar la comandă şi tot ce fac vând pe bani buni, în ţară sau în străinătate. Aşa se face că, în urmă cu ceva timp, am primit o comandă specială de la o personalitate din România a cărei identitate n-o pot dezvălui: un ceas mare, de perete, executat de mână. Materialul? Corn de cerb, foarte greu de modelat”.
«Bijuteria» valorează 3.000 de euro
Deşi nu vrea să spună cine i-a comandat această lucrare, Pap n-are reţineri când vine vorba de beneficiarul capodoperei sale: “Clientul meu mi-a spus să-mi dau silinţa să iasă ceva frumos, pentru că ceasul urma să fie făcut cadou lui Ion Ţiriac, un vânător împătimit şi un tip extrem de pretenţios. Am lucrat la el două luni şi jumătate, non-stop, de dimineaţă până seara. Din câte am aflat ulterior, ţiriac a fost încântat. Preţul unei asemenea bijuterii se ridică la 3.000 de euro”.
Face cravate din os
Îndemânarea cu care Pap László “îmblânzeşte” osul de cerb este incredibilă. De la ceasuri mari de perete şi tablouri, maestrul modelează cu migală veioze, lustre, suporturi pentru solniţe sau pentru şerveţele, dar şi obiecte de podoabă, extrem de fine: “Cel mai greu de realizat sunt cravatele şi bijuteriile. Lucrez la ele cu o freză micuţă, des întâlnită în cabinetele stomatologice”, ne-a dezvăluit Pap László.
Cinci mistreţi ucişi la Balc au trichineloză
Cinci dintre cei 160 de mistreţi vânaţi zilele trecute pe domeniul lui Ion Ţiriac de la Balc (judeţul Bihor) erau infestaţi cu virusul trichinela. Celelalte animale au fost tranşate şi transportate la Braşov, la un centru de orfani.
“Toţi cei 160 de mistreţi recoltaţi la sfârşitul săptămânii trecute, la ultima ediţie a vânătorii de la Balc, au fost analizaţi din punct de vedere sanitar-veterinar, iar cinci dintre exemplarele doborâte au fost găsite infestate cu trichinela”, a declarat Sorin Hodişan, director adjunct, responsabil cu sănătatea animală, în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor. ( Dan Buretia )