Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor nu va mai avea competenţe în astfel de cazuri.

CNADTCU rămâne o instanţă de recurs, în cazul în care cel al cărui titlu a fost analizat este nemulţumit de decizia universităţii, conform senatorului PSD Ecaterina Andronescu, notează Digi 24.

UPDATE 12 octombrie. Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, că regretă decizia pe care a luat-o Parlamentul în privinţa modului în care se tratează plagiatele.

„Regret decizia pe care a luat-o Parlamentul în privinţa modului în care se tratează plagiatele. (…) Am luat nişte măsuri prin ordonanţe de urgenţă, în urmă cu ceva vreme, tocmai pentru a crea un cadru clar, profesional, obiectiv, de tratare a acestor cazuri de plagiat. Sigur, nimeni nu contestă şi nici eu nu contest nevoia, importanţa, utilitatea implicării directe a universităţilor în tratarea acestor cazuri de plagiat”, a spus Dacian Cioloş la începutul şedinţei de Guvern.


Parlamentarii au respins propunerile președintelui Klaus Iohannis şi au adoptat, cu 90 de voturi pentru şi 12 împotrivă, varianta iniţială a legii.

Actul normativ mai poate fi contestat acum la Curtea Constituţională.În caz contrar, preşedintele este obligat să promulge legea în această formă, în care universităţile care au acordat titlul de doctor vor judeca şi eventualele suspiciuni de fraudă în obţinerea acestuia.

”Ministerul Educaţiei şi Guvernul României susţin forma iniţială a Ordonanţei de Urgenţă 4/2016, susţin argumentele din cererea de reexaminare a preşedintelui şi consideră că după finalizarea evaluării externe a şcolilor doctorale şi a fiecărei instituţii organizatoare de doctorat, care va începe în această toamnă, se poate relua cu succes şi cu folos discuţia dacă este posibilă şi oportună trecerea exclusivă a responsabilităţii doctoratelor din România la nivelul universităţilor”, a spus, în plenul Senatului, secretarul de stat la Ministerul Educaţiei, Laurenţiu Vlad.

Decizia Senatului riscă să afecteze verificarea imparţială a acuzaţiilor de plagiat, a avertizat luni preşedintele Klaus Iohannis.

”În cazurile în care există indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate după criterii transparente. Decizia de astăzi a Senatului riscă să afecteze verificarea imparţială a acuzaţiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ultimii ani. Este cel puţin suspectă graba cu care s-a acţionat pentru modificarea Legii educaţiei, fără o discuţie pe fond, într-un moment în care toată lumea aşteaptă integritate şi performanţă”, a scris şeful statului pe Facebook.

Ce spunea președintele Iohannis

Plenul Senatului a adoptat la data de 9 mai legea prin care Ordonanţa de urgenţă privind doctoratele a fost modificată substanţial, astfel încât universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor. Senatorii au abrogat totodată articolul care prevedea că „certificatele şi diplomele de licenţă, de master şi/sau de doctor încetează să mai producă efecte juridice, din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a acestora”.

”Nu voi promulga această lege (legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, n.r.), o voi retrimite Parlamentului pentru că prin modificările pe care le aduce nu stabileşte acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanţa şi care să încurajeze excelenţa în şcolile doctorale. Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate şi nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea şi sancţionarea eventualelor abateri de la normele de integritate, în primul rând vorbim aici evident de plagiat”, a anunţat președintele Klaus Iohannis într-o conferinţă de presă la finalul lunii mai, conform Mediafax.

Iohannis a subliniat, în cererea de reexaminare, că proiectul de lege nu clarifică situaţia tezelor de doctorat aflate în prezent spre analiză la CNATDCU şi nici pe cea a candidaţilor care au susţinut teza, însă nu li s-a acordat încă titlul prin ordin al ministrului educaţiei.

„În ceea ce priveşte renunţarea voluntară la titlul de doctor, nu este clarificat statutul lucrării de doctorat, odată cu renunţarea autorului acesteia la titlul de doctor şi nici efectele ce se vor produce în planul raporturilor de muncă. Totodată, norma poate afecta activitatea structurilor abilitate să analizeze suspiciunile de plagiat şi poate duce la imposibilitatea aplicării legii prin simpla renunţare la titlu, structurile care pot dispune sancţiuni mult mai grave ca retragerea titlului nemaiavând baza legală pentru a acţiona”, a adăugat președintele.

 
 

Urmărește-ne pe Google News