În ultimele zile, tot mai mulţi părinţi au sunat la redacţia ziarului Libertatea, reclamând faptul că “Dumbrava minunată”, “Baltagul” sau “Fraţii Jderi”, cărţi nelipsite din bibliografiile obligatorii din şcoală, sunt de negăsit în librării. Am dat apel acestor sesizări şi am plecat în căutarea operelor lui Mihail Sadoveanu. Prima oprire, Librăria Mihai Eminescu.
“Nu mai avem nimic la vânzare de acest autor. De trei ani, nici o editură nu l-a mai publicat pe Sadoveanu. Au existat nişte litigii cu un urmaş care are drepturile de autor şi nimeni nu se mai bagă într-un conflict cu acesta. Dacă ţineţi neapărat să-i citiţi romanele, mergeţi la anticariat sau descărcaţi-le de pe internet. Noi nu avem cum să vă ajutăm”, ne-a expediat una dintre angajatele Librăriei Mihai Eminescu.

1.000 de euro pentru o povestire

Următoarea destinaţie a fost Compania de Librării Bucureşti. Pe rafturi stau cuminţi, în aşteptarea cumpărătorilor, operele marilor scriitori ai României. Cărţile lui Sadoveanu lipsesc. Şi tot aşa, căutarea noastră a fost zadarnică.
Lucrările unuia dintre cei mai importanţi prozatori ai ţării noastre nu-s accesibile pentru publicul larg. De ce copiii nu mai pot citi aventurile Lizucăi şi ale lui Patrocle, de ce liceenii nu mai pot cumpăra “Baltagul” şi “Fraţii Jderi”, romane necesare pentru examenul de bacalaureat?
Vinovat pentru “pustiirea” librăriilor este Dan Herford, profesor de nai, stabilit în Olanda. Acesta este fiul vitreg al Smarandei Caterina, nepoata lui Mihail Sadoveanu.
În urmă cu şase ani, bărbatul a obţinut drepturile de autor şi a început să ceară editurilor preţuri uriaşe pentru publicarea operelor ilustrului său înaintaş. Mulţi directori susţin că Dan Herford le-a pretins 1.000 de euro pentru publicarea unei singure povestiri, sumă total nerealistă, susţin aceştia.
Aşa că, în scurt timp, toate editurile au încetat să mai scoată pe piaţă cărţile lui Sadoveanu, ajungându-se, în clipa de faţă, ca şi cititorii să se transforme, fără voie, în infractori, descărcând în disperare de cauză romanele de pe internet.
A fost mason, dar şi Erou al Muncii Socialiste
Ieri s-au împlinit 133 de ani de la naşterea scriitorului moldovean, care a văzut lumina zilei la Paşcani. Mihail Sadoveanu a fost povestitor, nuvelist, romancier, academician şi om politic român. Este considerat unul dintre cei mai importanţi prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea.
Cele mai cunoscute opere ale sale sunt: “Neamul Şoimăreştilor”, “Baltagul”, “Fraţii Jderi”, “Şoimii” şi “Dumbrava minunată”. Mihail Sadoveanu, mason, dar şi Erou al Muncii Socialiste, titlu primit în 1955, s-a stins din viaţă la data de 19 octombrie 1961, la Vânători-Neamţ.
Strănepotul acuză editurile de furt
Dan Herford, strănepotul scriitorului moldovean, este proprietarul Editurii Mihail Sadoveanu. El a declarat că va publica integral opera scriitorului la propria sa editură.
“Ani la rândul, editurile ne-au furat. Din totalul de 85 de titluri, ele scot doar «Baltagul» şi «Dumbrava minunată». Editurile nu sunt altceva decât nişte negustori de la tarabe. Nu ştiu să respecte valoarea”, a declarat Herford în Evenimentul Zilei. Aşa că, până nu se limpezeşte situaţia, titlurile maestrului nu se vor mai regăsi în nici o librărie din România.
Strănepotul scriitorului susţine că, începând de săptămâna viitoare, cărţile lui Mihail Sadoveanu vor putea fi găsite în librării. ”După o perioadă  de aproape de cinci ani de zile, familia Sadoveanu a hotărât să ia în regie proprie publicarea integrală a operei sadoveniene.   Editura Mihail Sadoveanu va avea, în data de 14 noiembrie într-o librărie din Bucureşti, lansarea a trei titluri sadoveniene, Hanu Ancuţei, Baltagul şi Dumbrava Minunată”, ne-a declarat Dan Herford.
Piesele de teatru au fost şi ele interzise
Mihail Sadoveanu are interdicţie şi-n teatre. Scandalul a pornit când Teatrul Bacovia din Bacău a anulat premiera spectacolului “Dumbrava minunată”.
Dan Herford a ameninţat că dacă piesa va fi jucată, va cere daune materiale colosale. De atunci, nici o operă a prozatorului nu a mai fost pusă în scenă. Cortina a căzut peste Sadoveanu şi nimeni nu ştie când spectatorii vor mai aplauda, la scenă deschisă, “Neamul Şoimăreştilor”.

Urmărește-ne pe Google News