Pe lângă locuințele noi, vor fi obligate să aibă stații de încărcare în parcare și supermarketurile și clădirile de birouri.
„Acest lucru înseamnă că oamenii pot achiziționa noi proprietăți deja pregătite pentru un viitor al vehiculelor electrice, asigurându-ne că puncte de încărcare sunt disponibile la noile magazine și locurile de muncă din Marea Britanie, făcând la fel de ușor ca și realimentarea unei mașini pe benzină sau motorină de azi”, se arată într-un comunicat al guvernului.
250.000 de puncte de încărcare
Guvernul britanic a sprijinit deja instalarea a mai bine de 250.000 de puncte de încărcare, astfel că noile reguli vor crește acest număr cu peste 50% doar în primul an.
Alături de supermarketuri și clădiri de birouri sunt incluse în lege și proiectele mari de renovare care includ peste 10 locuri de parcare.
Cu toate acestea, detalii precum specificațiile și puterea stațiilor nu au fost prezentate.
Critici în privința deciziei
Partidul Laburist, de opoziție, a acuzat că Londra și sud-estul țării are deja mai multe puncte de încărcare decât restul Angliei și Țării Galilor la un loc, iar legea nu schimbă prea multe în acest sens.
De asemenea, partidul spune că legea nu include prevederi care să facă mașinile electrice mai accesibile pentru familiile cu venituri mici și medii, potrivit BBC.
Costul mașinilor electrice este în continuare peste cel al modelelor obișnuite, iar motivul principal îl constituie costurile bateriilor. Cu toate acestea, Tesla Model 3 și o serie de modele nou-lansate din China duc costurile în jos, astfel că nu va mai trece mult timp până când mașinile electrice se vor ieftini.
Mașinile cu ardere internă, interzise din 2030
Marea Britanie vrea să interzică complet vânzarea de mașini pe bază de combustibili fosili din 2030, cu 10 ani mai devreme decât era plănuit inițial.
Guvernul a anunțat anterior că este pregătit să cheltuie 500 de milioane de lire sterline, echivalentul a 590 de milioane de euro, pentru construirea infrastructurii de încărcare a mașinilor electrice din țară.
Premierul Boris Johnson a declarat că strategia „net zero” a Marii Britanii este așteptată să declanșeze investiții de 90 de miliarde de lire sterline din partea sectorului privat, conform discursului său, păstrat pe site-ul Guvernului de la Londra.