Faptul că tulpina Delta a fost descoperită în urma tuturor secvențierilor care au fost făcute în ultimele două săptămâni este încă „o dovadă a faptului că aceasta se transmite accelerat și la nivel comunitar”, a mai precizat Adriana Pistol.

În contextul creșterii numărului de infectări și, implicit, a ratei de incidență, 18 localități din țară sunt carantinate, în acest moment, în timp ce în peste 350 a fost depășit pragul de 3 la mie, a spus, la rândul său, Raed Arafat.

Principalele declarații ale lui Raed Arafat:

  • Hotărârea de Guvern prin care au fost stabilite noi măsuri. Principalele modificări sunt:

1. creșterea pragului incidenței cumulate de la care se aplică măsura interzicerii personelor în afara locuinței, în zilele de sâmbătă și duminică de la 4 la 6. Asta a venit pentru a corela măsura asta cu măsura care a fost luată acum câteva zile prin care a fost crescut pragul până la care se pot organiza anumite activități până la 6 la mie. Nu este o măsură restrictivă.

2. introducerea unei excepții de la interdicția deplasării în afara locuinței în localitățile cu incidență de peste 6 la mie la persoanele vaccinate care prezintă certificatul de vaccinare.

3. Creșterea vârstei de la care copiii trebuie să fie testați la 12 ani.

4. Creșterea pragului incidenței cumulate de la care se aplăcă măsura de limitare a programului cu publicul la intervalul orar 5-18, de la 4 la mie, la 6 la mie. Ca să se coreleze cu restul măsurilor care au fost luate.

  • Hotărârea de ieri (joi – n.r.) prevede că zonele din mall unde se servește masa trebuie să fie delimitate, se intră printr-un anumit loc în care se prezintă certificatul verde.
  • În 10 septembrie, am avut 2.520 de cazuri, în 18 septembrie – 5.388 de cazuri, iar astăzi -7116 cazuri. A fost o dublare între data de 10 septembrie și 18 septembrie.
  • Numărul pacienților din ATI. În data de 10 septembrie au fost 543, crescând la 798 în 18 septembrie pacienți și la 1.116 astăzi.
  • Ca număr de decedați, nu putem să spunem că avem o creștere constantă, dar au fost zile cu creșteri mari, astăzi au fost 145 de decedați.
  • Raportul INSP între data de 13 și 19 septembrie, 91,5% dintre decese au fost la persoane nevaccinate și 75,8% din cazurile confirmate au fost la persoane nevaccinate.
  • De la începutul pandemiei, 85,9% din totalul deceselor au fost la persoane de peste 60 de ani, 94,5% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate.
  • Evoluția între 17 și 23 septembrie pentru localitățile cu incidență între 1 și 3 la mie. Avem creștere continuă. De exemplu, județul Alba, de la 11 la 29 de localități, județul Arad, de la 21 la 30, județul Bacău, de la 25 la 43, Gorj de la 16 la 30, Iași, de la 31 la 46.
  • Localitățile cu peste 3 la mie. Și aici au fost creșteri. Albă, de la 0 la 2 localități, Arad, de la 3 la 11. Au rămas cu 0 localități Buzău, Brăila. Dar avem Dolj de la 4 la 13 localități, Prahova, de la 0 la 13 localități peste 3 la mie. Trendul de creștere este evident.
  • În 9 septembrie, am avut 49 de localități cu peste 3 la mie, în 17 septembrie – 115, astăzi avem 350.
  • Localități carantinate avem în 4 județe: Satu Mare (7), Maramureș (8), Botoșani (2), Sibiu (1). Efectul carantinării se vede, după 2-3 zile de la carantinare începe o scădere, chiar dacă nu este abruptă.
  • Astăzi am luat decizia să transferăm 4 pacienți din București de la unități de primiri urgență unde se află pacienți intubați, către Târgu Mureș. Nu scade calitatea îngrijirilor, vor ajunge într-un centru universitar. Este mai bine decât să rămână în UPU.
  • Astăzi, după discuțiile cu ASSMB, care se ocupă de spitalele Primăriei Capitalei, avem promisiunea că o să intrăm cu un număr de paturi de ATI suplimentare. Se așteaptă emiterea avizelor de la DSP.
  • Între 1 iulie și 23 septembrie, au fost emise 233 de detașări de personal medical, iar între 9 și 23 septembrie, totalul personalului detașat a fost de 272 de persoane.

Principalele declarații ale secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu:

  • În ultimele două săptămâni s-a dublat capacitatea de asigurare a asistenței mediale în secțiile de terapie intensivă, până 1.239 de paturi, în acest moment.
  • Ne dorim să facem testarea cât mai accesibilă, astfel că, la data de 20 septembrie, erau active 102 farmacii în care se face testarea, cu teste gratuite de la Ministerul Sănătății. Pentru partea de testarea, farmaciile pot percepe o taxă, este alegerea lor dacă o fac sau nu.
  • Legat de Tocilizumab (…) au fost achiziționate 2.000 de flacoane suplimentare. Ieri a fost semnat contractul subsecvent pentru o achiziție suplimentară de 6.436 de flacoane de 80 mg și 2.000 de flacoane de 400 mg. Vor fi livrate la începutul săptămânii viitoare și vor fi transmise spitalelor care au pacienți cu COVID-19, în funcție de numărul de pacienți.
  • Despre partea de anticorpi monoclonali. Este un demers al Comisiei Europene prin care se identifică molecule care să vină în sprijinul pacienților COVID. Există cinci molecule care ar putea primi autorizația de punere pe piață. CE a semnat deja 3 acorduri și România este parte a acestor acorduri. În cursul lunii octombrie sau noiembrie, vor primi autorizație de punere pe piață.

Principalele declarații ale Adrianei Pistol, director CNSCBT:

  • Peste o treime din cazurile nou infectate s-au înregistrat în București, Timiș, Cluj, Ilfov și Iași. Cele mai multe decese 28% s-au înregistrat în județele Suceava, Bistrița Năsăud, București, Maramureș și Botoșani.
  • Practic, în ultimele două săptămâni, singurul tip de tulpină identificată prin secvențieri este doar tulpina Delta, deci încă o dovadă a faptului că se transmite accelerat și la nivel comunitar.

Principalele declarații ale secretarului de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion:

  • Avem 54 de localități cu rata de incidență de peste 6. Asta înseamnă 128 de unități de învățământ și 17.106 elevi care vor învăța online săptămâna viitoare. Lor li se adaugă pe parcursul săptămânii trecute au intrat în sistem online din cauza cazurilor confirmate.

Răspunzând unei întrebări, dr. Adriana Pistol a explicat că în cazul în care un elev dintr-o clasă este depistat pozitiv, „în urma anchetei epidemiologice făcute de DSP și de școală, se stabilesc contacții direcți. Aceștia sunt cei care sunt carantinați, ceilalți copii doar vor învăța în sistem online fără să fie carantinați”. De asemenea, copiii trebuie urmăriți și dacă dezvoltă simptome, trebuie solicitată testarea lor. În ziua a 8 a un elev poate fi testat și dacă este negativ poate să meargă din nou la școală.

De asemenea, întrebată dacă în cazul în care numărul cazurilor de COVID-19 va crește în continuare, se va impune purtarea măștii și în alte zone din exterior, pe lângă cele aglomerate, Adriana Pistol a răspuns: „Din punct de vedere epidemiologic, mie mi se pare o măsură care ar trebui reluată”.

În ceea ce privește estimarea de 15.000 – 17.000 de cazuri de COVID care ar putea fi înregistrate în luna octombrie, Adriana Pistol precizat că aceasta „este dependentă de toate măsurile pe care le luăm fiecare dintre noi. Ca ea să nu fie atinsă, ar însemna să ne limităm puțin din activitățile care ne duc în contact cu foarte multe persoane, să purtăm masca, nu doar în interior, dar și în afară dacă este cazul și, eventual, să alegem să ne vaccinăm. Dacă nimic din toate acestea nu se va întâmpla, estimarea poate fi și depășită”.

Există o estimare și în privința cazurilor severe. Era în jur de vreo 2.000 – 2.500 de cazuri de ATI, la sfârșitul lunii octombrie.

Dr. Adriana Pistol:

Referindu-se la personalul necesar pentru secțiile ATI, Raed Arafat a precizat că „sunt persoane pe care le detașăm și nu doresc să meargă la locul detașat. Discutăm cu managementul spitalului și fie găsește înlocuitor, fie persoana respectivă pleacă la locul detașat pentru că este unicul mod prin care putem crește capacitatea de ATI și cu personal, nu e suficient să ai paturi”.

„Pericolul ca o persoană vaccinată să ia virusului și să-l transmită este mic. Numărul de cazuri de la persoanele vaccinate este sub 10%”, a mai spus Adriana Pistol, adăugând că și persoanele imunizate trebuie să poarte mască de protecție.

În legătură cu organizarea congresului PNL cu 5.000 de participanți, mâine, 25 septembre, Raed Arafat, a precizat că reglementările în vigoare prevăd posibilitatea organizării unor astfel de întâlniri.

„Nu s-a dat nicio derogare. Nu s-au dat derogări. Hotărârile de guvern existente prevăd situația organizațiilor de a organiza întâlniri statutare, cum e AGA, cum e o formațiune politică care își organizează o altă întâlnire. Azi am primit o întrebare de la altă formațiune și vom da exact același răspuns, care vine de la hotărârile de guvern pe care le avem. Nu s-au făcut derogări și noi nu dăm avize. Noi doar explicăm legea și ce măsuri obligatorii trebuie luate – ca distanțare, suprafața, dacă trebuie folosit certificatul verde”, a explicat șeful DSU.

 
 

Urmărește-ne pe Google News