Liceele care au concurență pot decide dacă vor să-și selecteze elevii prin examen de admitere. Trebuie să anunțe acest lucru cu un an înainte. Concurența nu trebuie să fie una mare, pot să organizeze examen inclusiv școlile care cu un an înainte au avut 32 de elevi pe 30 de locuri.
Cum se face admiterea efectiv
Liceele pot decide care sunt specializările pentru care vor să impună admitere și materiile pe care vor să le testeze, acestea nu pot fi însă mai mult de două. Adică, dacă un liceu decide să-și selecteze elevii de la Mate-Fizică, poate să impună examen la matematică și la fizică sau doar la matematică sau doar la fizică. Subiectele nu vor fi însă făcute de profesorii școlii.
„Elaborarea subiectelor se va face unitar la nivel național, de către Centrul Național de Evaluare. Adică toți vor avea aceleași subiecte”, au explicat surse oficiale pentru Libertatea.
Prin urmare, un elev care vrea să intre la Matematică-Informatică la Colegiul Sfântul Sava din București va susține aceeași teză ca altul care dă la Matematică-Informatică la Colegiul Petru Rareș din Piatra Neamț. Există o diferențiere pe specializare. Subiectele de la matematică de la Mate-Info vor fi diferite de cea de la Mecanică. Și astăzi subiectele sunt diferite, în funcție de specializare.
Calendarul susținerii admiterii la liceu va avea următoarea ordine:
- Evaluarea națională la română și matematică;
- Examen de admitere la liceele care decid să le susțină;
- Repartiție computerizată pentru cei care nu au intrat la liceele pe care și le doreau prin examenul de admitere.
Nu s-a luat o decizie dacă pot să susțină examenul de admitere la licee și elevii care nu participă la evaluarea națională. Adică să sară peste evaluare și să meargă la admiterea la liceul dorit.
Liceele pot decide dacă iau în considerare și rezultatele la evaluarea națională, în sensul că pot decide ca media de admitere să fie 80% nota la examenul organizat de ei și 20% nota de la Evaluare, de exemplu.
Dacă nu reușesc însă să-și acopere numărul de locuri prin examen, își pierd dreptul de a-l organiza anul următor, mai spune noul proiect.
„Decizia a venit pentru a direcționa elevii către domeniile care îi interesează. Până acum a fost observat fenomenul celor care intrau la un liceu, la un anumit profil, și într-a X-a se transferau. Ideea este de a potrivi mai bine copilul cu domeniul care-l pasionează. În plus, va exista și obligativitatea consilierului școlar și a dirigintelui de a face o recomandare către profilul de liceu la finalul clasei a VIII-a pentru fiecare copil”, au mai adăugat sursele Libertatea.
În prima variantă a legii, prezentate de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, puteau organiza examen de admitere pentru selecția a 90% dintre elevi doar colegiile naționale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro